De processor is een belangrijk onderdeel van je telefoon. De processor bepaald hoe snel je besturingssysteem werkt en hoe goed games en apps werken. De snelheid van een processor wordt altijd uitgedrukt in MHz (megahertz) of GHz (gigahertz) en doorgaans hebben duurdere toestellen een snellere processor. Voorheen had je alleen nog single-core processoren, maar de techniek verandert in rap tempo en tegenwoordig vind je ook dual-core, quad-core en zelfs octa-core processors in mobiele telefoons. Maar wat willen al die termen nou eigenlijk zeggen? Dat lees je hier!
MHz of GHz
De snelheid wordt altijd uitgedrukt in MHz of GHz en dat cijfer is belangrijk als je wilt weten hoe snel de processor is. Belangrijk om te weten is dat 1000MHz gelijk staat aan 1GHz. Normaal betekent een hoger cijfer betere prestaties, maar er is meer aan de hand. Naast de snelheid van de processor zijn het merk en type ook belangrijk. Zo zal het ene type beter presteren dan het andere. Stel, je legt twee 1GHz processoren van hetzelfde merk naast elkaar, maar pakt één oud type en één nieuw type, dan zal het nieuwere type sneller zijn, ook al hebben ze beide 1GHz. Ditzelfde geldt ook voor verschillende merken. 1GHz van het ene merk of type is dus niet per definitie even snel als 1GHz van het andere merk.
Verschillende soorten processors
Er zijn verschillende soorten processors. Je hebt processors met één kern, met twee kernen of zelfs met acht kernen! Maar wat betekent dat nou allemaal? Een processor kun je zien als snelweg: hoe meer weghelften er zijn, hoe sneller het verkeer van A naar B kan zonder vertraging.
Single-core – De processor heeft één rekenkern en een single-core processor is vaak niet heel erg snel.
Dual-core – Met twee rekenkernen kunnen taken sneller en efficiënter uitgevoerd worden. Tegenwoordig zie je dual-core processors in vrij veel telefoons, zelfs in goedkopere modellen.
Quad-core – Een processor met vier kernen zie je tegenwoordig het meeste. Ze zijn snel en doordat ze taken sneller uitvoeren gebruiken ze gemiddeld minder stroom.
Octa-core – Deze processor met acht kernen zie je vrijwel nooit en is ook redelijk overbodig.
Hoewel een octa-core vrij ongebruikelijk is is een telefoon met acht kernen niet zo heel vreemd, maar dan heb je die acht kernen in de vorm van twee quad-core processors. Er is dan een snelle quad-core aanwezig en een tragere meer energiezuinige quad-core. De tragere quad-core wordt dan gebruikt bij weinig inspanning en de snelle quad-core wordt ingeschakeld als er wat meer kracht en snelheid vereist is. Dergelijke configuraties bestaan ook met dual-core processors.
Qualcomm, Snapdragon, Krait, Tegra, Exynos?
De bovenstaande namen zie je vaak opduiken wanneer je processor-informatie ziet van verschillende telefoons, maar wat betekent het? Het zijn merken en modellen van processors. Zo is Qualcomm een processorfabrikant en Snapdragon, Tegra en Exynos zijn modellen van verschillende fabrikanten en Krait is een processortype. Het is allemaal behoorlijk verwarrend als je er geen verstand van hebt en eerlijk gezegd is het niet op een gemakkelijker manier uit te leggen. Als je geen verstand hebt van processor-merken kun je ze het beste links laten liggen en benchmarks opzoeken van telefoons. Een benchmark laat namelijk op basis van tests zien hoe telefoon X zich verhoudt tot telefoon Y. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken over het merk van je processor maar weet je wel hoe goed de processor in de telefoon van jouw keuze is.
De snelste SoC’s op dit moment
Qualcomm Snapdragon 805 – De Snapdragon 805 is het paradepaardje van Qualcomm. Deze SoC is gewbouwd voor de toekomst en is gericht op het aansturen van hoge resoluties en zware apps. De processor heeft vier kernen met een maximale snelheid van 2,7GHz per kern.
De Snapdragon 805 zit onder andere in de Galaxy S5, de Galaxy Note 4 en de Motorola Nexus 6.
Samsung Exynos 5433 – Deze processor is de directe concurrent van de Snapdragon 805 en ze zijn dan ook zeer gewaagd aan elkaar. Ook deze Exynos is gericht op hoge resoluties en zware taken en dat de processor prima af. Aan boord zit één quad-core processor met een snelheid van 1,9GHz en één quad-core processor met een snelheid van 1,3GHz voor de lichtere taken.
De Exynos 5433 wordt alleen gebruikt in de Galaxy Note 4 (een andere versie dan die met de Snapdragon 805).
Nvidia Tegra K1 – Nvidia is nog altijd geen grote speler in de mobiele markt maar de Tegra K1 is een zeer krachtige SoC. De chip zit onder andere in de Nvidia Shield, een tablet die speciaal gericht is op games. Er zijn twee varianten: eentje met 4 kernen die een snelheid hebben van maximaal 2,3GHz en eentje met 2 kernen die een maximum snelheid hebben van 2,5GHz. De Tegra K1 zit niet in smartphones.
Apple A8 – De Apple A8 vind je in de iPhone 6. De Apple A8 is een dual-core processor met een snelheid van 1,4GHz en daarmee valt de A8 behoorlijk buiten de boot vergeleken met de concurrentie. De Apple A8 staat echter prima zijn mannetje en kan qua prestaties prima meekomen met de andere chips.
De Apple A8 zit in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.