Een heel belangrijk onderdeel op de telefoon is voor veel mensen een goede camera. De mogelijkheid om overal waar je bent foto’s te maken wordt door veel mensen gewaardeerd en het is wel handig als je snel even een kiekje kunt nemen van dat ene moment. Veel mensen beoordelen de camera op het aantal megapixels, maar er is meer dat je in acht moet nemen. Een camera is veel meer dan alleen wat megapixels, denk bijvoorbeeld aan de lens, de sensor en de software. Nu hebben de meeste mobiele toestellen dezelfde beperkingen op het gebied van fotografie en filmen, maar om jullie toch een beetje wegwijs te maken in de wondere wereld van fotografie gaan we iets dieper in op de materie, zodat je na het lezen van dit artikel precies weet waarom bepaalde cijfers niet veel zeggen over de uiteindelijke kwaliteit van de foto.
Megapixels
Het eerste waar veel mensen naar kijken bij de aanschaf van een telefoon of fototoestel is het aantal megapixels. 5 megapixels? 8 megapixels? 2 megapixels? Die cijfertjes kennen we allemaal wel en voor de meeste mensen betekent een hoger cijfer een betere foto, maar dát is niet helemaal waar. In feite zegt het aantal megapixels niks over de kwaliteit van de foto. Megapixels is een cijfertje dat meer iets zegt over de resolutie van de foto. Het is moeilijk uit te leggen waarom een hogere resolutie niet per definitie een betere foto betekent, maar daar komt het feitelijk wel op neer. Voor professionele fototoestellen met grotere sensoren zal een grotere resolutie wel een betere kwaliteit betekenen, maar dan ligt het meer aan de lens en de sensor en niet aan het aantal megapixels. Voor wat extra uitleg, inclusief verschillende voorbeeld foto’s kun je terecht op de informatiepagina over megapixels.
Lens
Een van de belangrijkste onderdelen van een camera is de lens. Aangezien toestellen steeds dunner moeten zijn, zullen de lenzen ook altijd klein blijven. Een nadeel daarvan is dat je niet optisch kunt zoomen. Een ander nadeel is dat er niet veel licht op de sensor komt en minder licht betekent vaak meer ruis en ruis onderdrukt weer de kwaliteit van de foto. Veel toestellen maken gebruik van ruisonderdrukking en die techniek maakt de foto ‘waziger’, waardoor de kwaliteit al snel verloren gaat. Vaak zijn lenzen van mobiele telefoons ook van een lage kwaliteit en dat vindt je ook weer terug op de foto. Hoe het precies zit is een behoorlijk technisch verhaal, maar bedenk maar dat je voor een goede lens voor een spiegelreflexcamera al snel meer dan 200 euro neertelt (en dan heb je dus alleen nog maar de lens!).
Sensor
Samen met de lens is de sensor het belangrijkste onderdeel van de camera. Hierbij komen we eigenlijk hetzelfde probleem tegen als bij de lens en dat is het steeds dunner worden van telefoons. Ook hier geldt weer ‘hoe groter hoe beter’ en sensors in telefoons zijn vaak enorm klein. Een grotere sensor betekent dat je meer licht binnen kunt krijgen, dat je meer dynamisch bereik hebt en dat kleine details zichtbaar worden. Bij een kleinere zender krijg je het tegenovergestelde: minder licht, minder dynamisch bereik en minder kleine details. Dat mindere dynamische bereik resulteert erin dat lichte delen helemaal wit kunnen worden en donkere delen helemaal zwart. De meeste telefoons bevatten zeer kleine sensors en dus zal de kwaliteit van de foto’s daar flink onder lijden.
Al met al is dit onderwerp erg lastig. Het is moeilijk om een relatief laagdrempelige uitleg te geven over waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Uiteindelijk blijft het natuurlijk wel zo dat je tegenwoordig prima foto’s kunt maken met je telefoon, maar professionele kwaliteit hoef je niet te verwachten. Aan de oppervlakte zien veel foto’s er vaak prima uit, maar zodra je in gaat zoomen blijft er weinig over van die prima kwaliteit. Je zult dan veel ruis zien en kleine details zijn niet zichtbaar. Dus om snel een foto maken voor op Facebook, Twitter of om aan je vrienden te laten zien zijn de hedendaagse mobieltjes goed genoeg en dan maakt het niet uit of je nou 3.2, 5 of 8 megapixels hebt. Als je écht aan de slag wilt met fotografie kun je beter een volwaardig fototoestel kopen. Fotografie op een telefoon is een leuke extra, meer niet.
Naast fotograferen kun je met veel telefoons tegenwoordig ook filmen en daarbij geldt eigenlijk hetzelfde als bij de foto’s. Het is leuk als extra maar kwalitatief leggen de telefoons het simpelweg af tegen de echte videocamera’s. Je hebt dan wel HD filmpjes, maar de kleine details vervallen vaak, net als bij de foto’s.