In de wereld van mobiele telefonie worden enorm veel afkortingen gebruikt, maar wat betekenen al die afkortingen nou precies? Op deze pagina hebben we een hele lijst afkortingen die veel gebruikt worden als we het hebben over mobiele telefonie en na het lezen van de lijst weet ook jij precies wat het allemaal betekent.
A2DP
Advanced Audio Distribution Profile – Een toevoeging voor bluetooth waarmee hogere kwaliteit audio verstuurd kan worden. A2DP wordt voornamelijk gebruikt voor headsets en zorgt er dan voor dat de audio beter en zuiverder klinkt.
CPU
Central Processing Unit – Een processor wordt vaak aangeduid als CPU. Hoe sneller een CPU is, hoe sneller je telefoon reageert op bepaalde acties en hoe beter multimedia toepassingen zoals video en spelletjes het doen.
DLNA
Digital Living Network Alliance – Een redelijk nieuwe technologie die je terugziet op de nieuwere smartphones en televisies. Met de technologie kunnen mobiele toestellen en televisies draadloos contact maken en zo kan er content van het mobiele toestel getoond worden op de tv (denk aan foto’s en filmpjes maar ook games).
DPI
Dots per inch – DPI geeft aan wat de pixeldichtheid is van een scherm. Hoe hoger de DPI, hoe dichter de pixels op elkaar zitten en hoe scherper het scherm oogt.
FPS
Frames per second – Het aantal beeldjes per seconde die een video weergeeft, wordt aangeduid met FPS. Hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender het beeld is. Filmpjes worden vaak opgenomen met 30fps.
GB
Gigabyte – Net als MB een aanduiding van hoe groot een bestand is. Deze wordt gebruikt bij grotere bestanden. 1GB bestaat uit 1024MB. Lees er hier meer over.
GPRS
General Packet Radio Service – GPRS is een toevoeging op het bestaande GSM protocol en was bedoeld voor sneller en efficiënter mobiel internet. GPRS wordt ook wel 2,5G genoemd.
GPU
Graphics Processing Unit – De grafische chip of grafische kaart wordt vaak aangeduid als GPU en zegt wat over de grafische kracht van een toestel. Hoe sneller en krachtiger de chip, hoe beter spelletjes het doen.
GSM
Global System for Mobile Communications – Het standaard protocol voor mobiele netwerken in onder andere Europa. GSM is vooral bedoeld voor bellen en sms’en.
HSDPA
High-Speed Downlink Packet Access – In Nederland het nieuwste mobiele protocol en wordt aangeduid als 3,5G. Het is een toevoeging op het huidige UMTS netwerk. Het zorgt voor sneller internet.
IPS
In plane switching – IPS is een bekend type TFT dat regelmatig voorkomt in high-end telefoons. Voordelen van IPS ten opzichte van standaard TFT is een zeer goede kleurweergave, een betere kijkhoek en een snelle reactietijd.
LCD
Liquid Crystal Display – In een LCD scherm zitten vloeibare kristallen en LCD schermen zijn vrij energiezuinig. De precieze werking van een dergelijk scherm is lastig uit te leggen op een voor iedereen begrijpelijke manier, maar meer informatie vind je op onze beeldscherm pagina en op Wikipedia.
LED
Light Emiting Diode – Een type lamp dat veelal gebruikt wordt voor flitsers van mobiele telefoons. Een LED verbruikt maar heel weinig stroom en gaat erg lang mee. Ideaal dus voor mobiele apparaten. Ook kan de LED flits als zaklamp gebruikt worden.
LTE
3GPP Long Term Evolution – De nieuwste techniek voor sneller mobiel internet. Wordt ook wel 4G genoemd. LTE netwerken hebben we nog niet in Nederland, maar naar verwachting verschijnen de eerste 4G netwerken in 2012 of 2013.
mAh
Milliampère per uur – Een aanduiding voor de sterkte van een batterij.
MB
Megabyte – Een aanduiding van hoe groot een bestand is. MB staat nagenoeg altijd voor megabyte. 1 MB bestaat uit 1024 KB. Lees er hier meer over.
MHz en GHz
Megahertz en gigahertz – Deze afkortingen worden gebruikt om aan te duiden hoe snel een CPU is. Over het algemeen betekent meer MHz of GHz dat de CPU sneller is, maar dit geldt niet altijd.
MMS
Multimedia Messaging Service – Een minder succesvolle variant van SMS. Hiermee is het mogelijk om naast tekst ook plaatjes door te sturen.
MP
Megapixel – Een aanduiding voor het aantal pixels in een foto. Lees hier meer over megapixels.
RAM
Random-acces memory – Dit geheugen is het werkgeheugen van je apparaat. Hoe meer RAM geheugen je apparaat heeft, hoe beter applicaties het doen. Uiteraard gaat dit hand in hand met de processor. Lees er hier meer over.
RDS
Radio Data System – Een systeem om informatie van een radiostation weer te geven op je scherm. Denk hierbij aan de naam van het station en bijvoorbeeld file-informatie.
ROM
Read-only memory – Op de ROM staat meestal je firmware en besturingssysteem. Het geheugen op de ROM kan niet eenvoudig aangepast worden en je hebt enige kennis nodig om aanpassingen door te voeren. Om de ROM op een Android toestel aan te passen moet je een toestel ‘rooten’ en op Windows Phone en iOS toestellen moet je een jailbreak toepassen. Lees er hier meer over.
RSS
Really Simple Syndication – Een systeem om nieuwsberichten van verschillende bronnen binnen te halen. De berichten worden in een korte tekst weergegeven.
SD
Secure Digital – Een flash opslagsysteem. In telefoons wordt vaak de Micro SD variant gebruikt omdat deze kleiner is.
SMS
Short Message Service – De meest bekende berichtenservice. Oorspronkelijk ontwikkeld als service voor monteurs in de telecomwereld, maar uitgegroeid tot een ongekend succes.
SoC
System on a chip – Een chip met daarin de CPU, GPU en het RAM geheugen. Deze chips zijn klein en energiezuinig, speciaal voor mobiele apparaten.
TFT
Thin-film transistor – TFT technologie is een verbetering van de LCD technologie. Grote voordelen zijn dat de beelden sneller schakelen en er meer contrast en kleurverzadiging mogelijk is. TFT kan ook weer onderverdeeld worden in verschillende types. Het meest bekende type is IPS en het meestgebruikte type is TN (Twisted Nematic). Kijk voor meer informatie op onze beeldscherm pagina en op Wikipedia.
UMTS
Universal Mobile Telecommunications System – UMTS is min of meer de opvolger van GSM, maar de twee protocollen kunnen prima naast elkaar bestaan. Zo wordt GSM voornamelijk gebruikt voor bellen en sms’en en wordt UMTS voornamelijk gebruikt voor mobiel internet. UMTS wordt ook wel de derde generatie (3G) mobiele communicatie genoemd.
USB
Universal Serial Bus – De meest bekende manier om randapparatuur aan te sluiten. Elke computer heeft het, elke laptop heeft het en tegenwoordig hebben ook de meeste nieuwe telefoons het. Wel zijn er variaties in de soorten USB aansluitingen. Zo hebben computers vaak gewoon de standaard USB aansluiting, maken telefoons gebruik van MicroUSB en camera’s en mp3 spelers gebruiken van MiniUSB. Via USB kun je bestanden versturen, maar in veel gevallen bijvoorbeeld ook je telefoon opladen.
VGA
Video Graphics Array – Een protocol ontwikkeld door IMB. De resolutie 640×480 wordt vaak aangeduid als zijnde een VGA resolutie.
WLAN
Wireless Local Area Network – Een draadloze versie van het Local Area Network, een netwerk tussen verschillende apparaten.
WiFi
Wireless fidelity – Een systeem om draadloos data te versturen. Als we over draadloos internet praten hebben we het normaal gesproken over WiFi, terwijl WiFi slechts een systeem is om te kunnen werken met WLAN.