Een term die je vaak voorbij ziet komen als het om mobiele besturingssystemen gaat is ‘ROM’. Veel mensen zullen niet weten wat het betekent, behalve dat het iets met software en geheugen te maken heeft. In dit artikel gaan we wat dieper in op de ROM: wat is het, wat kun je ermee en waar kun je een ROM krijgen?
Wat is een ROM?
De betekenis van de term ROM is door de jaren heen wat veranderd, maar de essentie is hetzelfde gebleven: een stukje geheugen dat geen stroom nodig heeft om data op te slaan. Op dit geheugen staat het besturingssysteem geïnstalleerd. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van een speciale vorm van Flash geheugen, opgedeeld in twee delen. Het ene deel bevat het besturingssysteem en is in feite alleen-lezen. Het andere gedeelte bevat onder andere de apps en is het daadwerkelijke interne geheugen van je smartphone.
Wat kun je met ROM?
Omdat een ROM in feite geen ROM meer is maar Flash, kun je de data vervangen en dat heeft een groot voordeel. Zo kunnen fabrikanten gemakkelijk updates de wereld in sturen om snel fouten op te lossen of gebruikers te voorzien van de nieuwste versies van een besturingssysteem. Vaak krijg je op je telefoon automatisch een notificatie wanneer er een update beschikbaar is.
Naast fabrikanten kunnen ook de gebruikers zelf de software op de ROM aanpassen. Het voordeel daarvan is dat je jezelf kunt voorzien van updates, een besturingssysteem zonder vooraf-geïnstalleerde software en je in feite altijd de beschikking kunt hebben over de allernieuwste versies van een besturingssysteem. Zo’n aangepaste versie van het besturingssysteem wordt ook wel een custom ROM genoemd.
Hoe kom ik aan een custom ROM?
Waarschuwing: begin alleen aan custom ROMs wanneer je een ervaren gebruiker bent en weet waar je mee bezig bent! Het is namelijk goed mogelijk dat je smartphone het niet meer doet na het installeren van een custom ROM. Dat soort problemen is in veel gevallen prima op te lossen, maar weet waar je aan begint!
De meestgebruikte manier om een custom ROM te bemachtigen is via het forum van XDA-Developers. Daar zit een zeer actieve community die zeer snel zijn in het uitbrengen van nieuwe versies van een besturingssysteem. Voor Android is er het meeste te doen rondom custom ROMS. Dit omdat het Android besturingssysteem relatief gemakkelijk aan te passen is, problemen gemakkelijk op te lossen zijn en gebruikers een custom ROM relatief gemakkelijk kunnen installeren. Daarnaast is Android qua uiterlijk en features op duizend-en-één dingen aan te passen, wat het erg aantrekkelijk maakt om ermee aan de slag te gaan. Wel moet je telefoon ‘geroot’ zijn voordat je een custom ROM kunt installeren. Voor Windows Phone zijn er ook custom ROMs beschikbaar, al is het in veel mindere mate. Dit komt waarschijnlijk doordat Windows Phone meer ‘dichtgetimmerd’ is en nog relatief nieuw is. Voor iOS zijn er (voor zover wij weten) geen door gebruikers aangepaste ROMs te vinden.
Een toestel ‘unlocken’ of ‘rooten’?
Wanneer over custom ROMs gepraat wordt zie je vaak termen als ‘unlocken’ of ‘rooten’ voorbij komen. Wanneer een toestel geroot of unlocked is, zijn de (door de fabrikant opgelegde) beperkingen verdwenen. Vergelijk het met een gewone computer waarbij je standaard geen administrator rechten hebt en je tot bepaalde delen van het systeem geen toegang hebt. Door een toestel te rooten krijg je die administrator rechten en kun je veel meer aanpassen. Nadat je je toestel geroot hebt kun je bijvoorbeeld de processorsnelheid opvoeren, of een aangepast besturingssysteem installeren.
Naast het rooten bestaat ook nog het jailbreaken. Die term wordt vaak gebruikt bij iOS toestellen (iPhone, iPod Touch, iPad) maar in feite is de betekenis hetzelfde als die van rooten. Je krijgt door een toestel te jailbreaken meer rechten, kunt meer aanpassen en kunt apps installeren buiten de officiële App Store om.