De iPhone 6 Plus is samen met de gewone iPhone 6 in september 2014 op de markt gebracht. Met de iPhone 6 Plus is Apple de directe concurrentie aangegaan met de Galaxy Note-serie van Samsung, zoals de populaire Samsung Galaxy Note 4, en andere phablets (een phablet is een kruising tussen een telefoon en een tablet).
Het verschil met de gewone iPhone 6 is de grootte van het beeldscherm: de iPhone 6 Plus heeft een 5.5 inch beeldscherm (14 cm), bij de gewone iPhone 6 is dit het meer gangbare 4.7 inch (12 cm). Afgezien van het formaat is de iPhone 6 Plus wat betreft design gelijk aan de gewone iPhone 6 en ook wat betreft specificaties zijn de twee iPhones zo goed als gelijk. Alleen de cameramodule van de iPhone 6 Plus is ietwat anders. In tegenstelling tot de iPhone 6 heeft de iPhone 6 Plus namelijk optische beeldstabilisatie aan boord.
De optische beeldstabilisatie, draadloos betalen, slow motion filmen tot 240 frames per seconde, ondersteuning voor snellere wifi- en 4g-standaarden, iOS 8 en de overige features maken de iPhone 6 Plus tot een zeer goede phablet.
Als je de iPhone 6 Plus naast de iPhone 5S of iPhone 6 legt dan zie je direct hoeveel groter het toestel is. Het design heeft in tegenstelling tot eerdere iPhones meer ronde vormen en vooral de achterkant en zijkant zien er anders uit. Zo zitten er achterop nu lijnen in plaats van vlakken. Deze lijnen dienen als antenne.
Door het meer ronde design ligt de iPhone 6 Plus fijner in de hand dan voorheen en omdat de glaslaag van het scherm bol afloopt is het scherm nog prettiger te bedienen. De knoppen aan de zijkant zijn ook aangepast. Deze zijn nu wat langwerpiger dan voorheen en passen beter bij het uiterlijk van dit iPhone-model. De homeknop is niet gewijzigd. Deze is hetzelfde als bij de iPhone 5S en heeft ook hier weer de extra functie als vingerafdrukscanner.
De iPhone 6 Plus heeft een 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Hiermee is de iPhone 6 Plus de eerste iPhone met een full HD-scherm en is het scherm een stuk scherper dan alle eerdere iPhone-schermen.
Het scherm zelf is voorzien van versterkt glas, een nieuw IPS-paneel en het scherm is goed te bekijken onder verschillende hoeken. Ook is de helderheid opgeschroefd.
De iSight-camera heeft een resolutie van 8 megapixels en je kunt filmen in een resolutie van maximaal 1920x1080 pixels met een framerate van 30 of 60 frames per seconde. Ook is het mogelijk te filmen in slow motion tot 240 frames per seconde. Dat is twee keer zoveel vertraagd als de slow motion functie van de iPhone 5S. Verder vangt de nieuwe sensor meer licht op waardoor foto’s ook onder minder optimale omstandigheden er goed uitzien én er is betere ruisreductie aanwezig. De iSight-camera is daarnaast voorzien van een nieuwe manier van focussen, wat Apple ‘focus pixels’ noemt. De snelheid van focussen is hiermee flink verbeterd waardoor de camera sneller kan scherpstellen.
De iSight-camera van de iPhone 6 Plus is ook nog eens uitgerust met optische beeldstabilisatie, waardoor foto’s er beter uitzien en filmpjes minder schokkerig zijn. Deze functie is exclusief voor de iPhone 6 Plus. De iPhone 6 heeft geen optische beeldstabilisatie.
De FaceTime HD-camera is niet veel veranderd qua functies maar is eveneens voorzien van een nieuwe sensor waardoor er meer licht opgevangen wordt. Ook is er een speciale modus om betere selfies te kunnen maken.
De iPhone 6 Plus is voorzien van een nieuwe Apple A8-processor en die is sneller dan ooit! De processor is kleiner dan de A7 die in de iPhone 5S zit maar is tegelijkertijd ook 25 procent sneller dan die processor. De grafische eenheid van de processor is zelfs 50 procent sneller dan zijn voorganger!
Net als bij de iPhone 5S is er bij de iPhone 6 Plus een motion coprocessor aanwezig en dat is in dit geval de M8-processor. Deze processor is puur bedoeld om de diverse (beweging)sensoren van de iPhone 6 uit te lezen zodat de A8-processor dat niet hoeft te doen. Hierdoor wordt stroom bespaard.
De iPhone 6 Plus beschikt over de nieuwe standaarden van het draadloos verbinden met diverse apparaten en netwerken. Denk aan NFC, WiFi 802.11ac, LTE cat4 en VoLTE.
NFC zal door Apple vooral ingezet worden voor Apple Pay, het nieuwe betaalsysteem van Apple. Je kunt je telefoon dan gebruiken als portemonnee. Het enige dat je dan hoeft te doen is je telefoon in de buurt te houden van een speciaal apparaat zodat een verbinding tot stand gebracht kan worden. Vervolgens dien je de transactie te bevestigen door je vinger op de homeknop te houden.
WiFi 802.11ac is de nieuwste en snelste WiFi-standaard, LTE cat4 maakt het mogelijk om snelheden tot 150Mbit/s te halen over 4G en VoLTE maakt het mogelijk te bellen via 4G. Providers bieden echter nog niet de mogelijkheid om te bellen via 4G dus VoLTE is voorlopig nog nutteloos.
Op de iPhone 6 Plus staat iOS 8, de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Het design is niet veel veranderd maar de functionaliteit is hier en daar wel aangepakt. Zo kunnen ontwikkelaars nu widgets ontwikkelen voor het notificatiecentrum en het is mogelijk meerdere toetsenborden te installeren.
Ook notificaties zijn aangepast en zijn interactiever gemaakt. Zo kun je rechtstreeks via de notificatie op bijvoorbeeld een berichtje reageren, of een mail direct archiveren of verwijderen zonder de mail-app te openen. Er zijn nog veel meer kleine wijzigingen maar als we die gaan opnoemen zijn we wel even bezig!
Speciaal voor de iPhone 6 Plus is er in iOS 8 een landscape-modus verwerkt. Hierdoor kun je het toestel horizontaal ook gebruiken, iets dat voorheen op iPhones niet mogelijk was. Door deze landscape-modus wordt het potentieel van Apple’s eerste phablet optimaal benut!
De iPhone 6 Plus is verkrijgbaar in drie kleuren: Zilver, Goud en Spacegrijs. Qua opslaggeheugen heb je de keuze uit 16GB, 64GB of 128GB.
|
|
|
|
|
|