• Al 16 jaar dé vergelijker van telefoons en abonnementen!
> > > Lumia 950 XL

Microsoft Lumia 950 XL

Microsoft Lumia 950 XL voorkantMicrosoft Lumia 950 XL achterkant


De Microsoft Lumia 950 XL is niet meer leverbaar.

Bekijk de populairste Microsoft telefoons.


De Microsoft Lumia 950 XL

Met de Lumia 950 XL laat Microsoft zien dat ze zich niet zomaar uit het veld laten slaan. Een strak design, de nieuwste hardware en goede specificaties; alles aan boord om te concurrentie aan te gaan met een hele reeks populaire smartphones. Uiteraard is de Lumia 950 XL ook voorzien van een aantal mooie features zoals Continuum, Windows Hello en de nieuwste generatie PureView-camera.

Specificaties

Grootte:    151,9 x 78,4 x 8,1 mm

Gewicht:    165 gram

Scherm:     5,7 inch (14,5 cm) AMOLED. Resolutie: 1440x2560 pixels

Processor:    Snapdragon 810, een octacore-processor met een 2GHz quadcore en een 1,5GHz quadcore.

Geheugen:     3GB werkgeheugen en 32GB opslag (uitbreidbaar)

Accu:   3340mAh (verwijderbaar)

Internet:    Ondersteuning voor zowel 3G als 4G in Nederland

Draadloze connectiviteit:    wifi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, wifi-direct, wifi hotspot, Bluetooth 4.1 en NFC

Design

De Microsoft Lumia 950 XL heeft een eenvoudig design zonder tierelantijntjes. Geen metalen rand (wel aluminium knopjes) of glazen achterkant maar alles van polycarbonaat. De een zal hier niet van houden en verkiest glas of aluminium boven plastic, maar de telefoon ligt wel erg lekker in de hand. Dit heeft deels te maken met het plastic omdat dat toch net wat zachter aanvoelt dan aluminium en het heeft te maken met de afgeronde randen. Het oogt misschien wat minder premium dan het futuristische uiterlijk van de Galaxy S6 Edge of het moderne uiterlijk van de iPhone 6S maar lelijk is het wat ons betreft zeker niet.

Rechts zitten de volumeknoppen, de aan/uit-knop en de cameraknop. Waar veel andere merken de cameraknop al een tijdje weglaten blijft Microsoft het knopje stug terug laten keren omdat dat zou zorgen voor een betere camera-ervaring. Aan de onderkant vind je de USB-C-poort en aan de bovenkant zit de audio-ingang. Je simkaart en MicroSD-kaartje zitten aan de binnenkant (de achterkant is verwijderbaar) waar ook een verwijderbare batterij te vinden is.

Features en software

De Lumia 950 XL draait op Windows 10 Mobile. Dit is een update van Windows Phone 8 en is op flink wat vlakken verbeterd. De interface meer gestroomlijnd, je kunt het homescreen meer naar eigen smaak aanpassen, er zijn meer functies in het systeem opgenomen en kan qua wat je er mee kunt prima concurreren met iOS of Android. Het is dus maar net wat je voorkeur geniet.

 

Features zijn er zowel hardware- als softwarematig en de belangrijkste features zijn Continuum, Windows Hello en de PureView-camera. Continuum laat je je Lumia aansluiten op een extern scherm via een kastje. Op het externe scherm zie je vervolgens een normaal bureaublad. Sluit vervolgens een muis en toetsenbord aan en je hebt een normale computer-ervaring. Windows Hello laat je inloggen door naar de telefoon te kijken dankzij de ingebouwde infraroodcamera en de PureView-camera staat garant voor prachtige foto's en filmpjes.

Continuum en Windows Hello

Continuum is de benaming voor een functie die detecteert hoe jij je apparaat gebruikt. Dit wordt op de Surface Pro 3 gebruikt om automatisch te wisselen tussen touchscreen-modus en desktopmodus bijvoorbeeld. Op Windows 10 Mobile kan Continuum wisselen tussen smartphone-modus en desktop-modus. Hiervoor moet je de Lumia aansluiten op een extern scherm via een speciaal kastje (het kan mogelijk ook met alleen een kabel). Vervolgens sluit je een muis en toetsenbord aan via Bluetooth en dan kun je op het externe scherm werken zoals je normaal op een computer werkt. Je hebt een startknop, een bureaublad, je kunt internetten, tekstverwerken in Word, films kijken, muziek luisteren en noem maar op. Een erg toffe functie die bovendien bijzonder goed werkt.

Dan is er nog Windows Hello, wat het antwoord van Microsoft is op TouchID van Apple. Waar Apple de focus heeft liggen op de vingerafdrukscanner heeft Microsoft juist gekozen voor een irisscanner die werkt met infrarood. De Lumia 950 XL is voorzien van een infraroodcamera aan de voorkant waarmee jouw ogen gescant kunnen worden zodat je in kunt loggen. Simpelweg naar je telefoon kijken is genoeg om hem te ontgrendelen.

Camera

De camera in de Lumia 950 XL is een PureView-camera, wat betekent dat het voorzien is van de laatste technologische snufjes van Microsoft. Er wordt gebruikgemaakt van een 20-megapixelsensor, de nieuwste generatie optische beeldstabilisatie, een LED-flitser met drie lampjes en de f/1.9-lens laat veel licht door. Foto's die gemaakt worden met de Lumia 950 XL zien er gewoon goed uit en doet zeker niet onder voor de concurrentie. Ook filmpjes zien er goed uit en nieuw is de mogelijkheid op te nemen in slow motion. Ook kun je opnemen in een resolutie tot 3840x2160 pixels.

Aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera die voorzien is van een LED-flits zodat je ook in het donker selfies kunt maken of kunt videobellen met vrienden.

Conclusie

Microsoft is terug van weggeweest met de Lumia 950 en Lumia 950 XL. De Lumia 950 XL is een smartphone die prima in het topsegment past en kan concurreren met de topmodellen van Samsung, Apple, HTC, LG en Sony. Daarnaast is het de eerste smartphone die beschikt over een irisscanner en je telefoon gebruiken als computer in combinatie met een extern scherm is ook behoorlijk nieuw. Hij is met zijn €699 euro (op het moment van schrijven) wel wat aan de prijs en omdat het Microsoft is kan dat sommigen afschrikken.

Microsoft heeft misschien te lang gewacht met het uitbrengen van een nieuw topmodel en de laatste keer dat een Lumia nog echt indruk maakte was toen de Lumia 1020 uitgebracht werd. Met de Lumia 950 XL laat Microsoft echter zien dat ze klaar zijn om de felle strijd om de top aan te gaan.

Klopt er iets niet?   Verbeter deze tekst door foutieve informatie aan ons door te geven!


Waarom wordt deze melding getoond?
Bestel je een telefoon met abonnement, dan bestaan je maandlasten uit twee delen: de toestelbundel en het abonnement. Als het totaalbedrag van de toestelbundel (contractduur x toestelbundel) hoger is dan 250 euro, dan is er sprake van een telefoonkrediet. De provider zal in dat geval beoordelen of je de maandlasten kunt dragen en het krediet wordt geregistreerd bij het BKR.

Wil je geen BKR-registratie, kies dan in de filters voor 'Geen BKR'. We zorgen er dan voor dat het telefoonkrediet onder de 250 euro blijft. In kosten scheelt dit niets of vrijwel niets: de eenmalige bijbetaling kan wat hoger zijn, maar de maandlasten zijn dan juist lager. Meer over het telefoonkrediet