Over het algemeen bevatten smartphones geen geweldige camera's. Leuk voor een kiekje hier en daar maar meer ook niet. Maar toen kwam er de Nokia Lumia 1020. Volgens diverse reviews de beste smartphone voor fotografie, maar is dat ook wel zo?
Bij het openmaken van het doosje van de Lumia 1020 valt direct op dat het toestel een bijna exacte kopie is van de Lumia 920. 'Nokia' staat nu in het midden, de positie van de frontcamera is anders, maar verder zijn de toestellen aan de voorkant nagenoeg hetzelfde. Ook de inhoud van het doosje is zo ongeveer gelijk. Maar wanneer je het toestel omdraait zie je waar het om gaat: de camera.
Behalve de camera op de achterkant lijkt de Nokia Lumia 1020 veel op de Lumia 920. Verschillen tussen de beide toestellen zitten dan ook vooral intern, en niet aan de buitenkant:
- AMOLED in plaats van IPS LCD
- Gorilla Glass 3 in plaats van Gorilla Glass 2
- 2GB werkgeheugen in plaats van 1GB werkgeheugen
- 158 gram in plaats van 185 gram
- Geen draadloos opladen
Aangezien we de Lumia 920 al uitgebreid onder de loep hebben genomen gaan we ons nu volledig storten op het paradepaardje van Lumia 1020, namelijk de 41-megapixelcamera. Ook gaan we het kort hebben over het scherm en het gewicht.
De Lumia 1020 heeft een 41-megapixelsensor, maar meer megapixels (hogere resoluties) betekent niet automatisch betere foto's. Nokia heeft daarom een techniek geïmplementeerd waarmee die 41 megapixels gecomprimeerd worden tot 5 megapixels. Door kleurinformatie van meerdere pixels samen te vatten in één pixel krijg je een scherpere foto met minder ruis, meer detail en mooiere kleuren. De 41-megapixelfoto zul je niet snel gebruiken om te delen met iemand. Ten eerste is de 5-megapixelfoto een stuk kleiner en handzamer, maar daarnaast ziet de 5-megapixelfoto er ook scherper uit. We hebben in de tests met de camera dan ook alleen gewerkt met de 5-megapixelfoto's.
Vergeleken: Nokia vs Canon
Vergelijkingen tussen een Lumia 1020 en diverse andere smartphones zijn er al heel veel, dus wilde we het wat anders aanpakken. Nu is de 1020 een smartphone, maar als de camera zo goed is als Nokia beweert, kan hij ook dienst doen als compactcamera. En daarom hebben wij de Lumia 1020 onderworpen aan een vergelijking met twee compactcamera's. Een Canon IXUS 70 uit 2007 en een Canon IXUS 125HS uit 2012.
Nu snappen wij dat het niet helemaal eerlijk is om een smartphone tegenover twee volwaardige compactcamera's te zetten. Maar wat nou als wij zeggen dat de Lumia 1020 best zijn mannetje staat? Bekijk de vergelijkingen hieronder maar eens! (Je kunt vergroten door er op te klikken)
Het is ongelooflijk dat een smartphone zich redelijk goed kan meten met compactcamera's. Sterker nog, de Lumia 1020 is wat bepaalde zaken betreft zelfs fijner in gebruik dan de twee Canon's. Handmatig scherpstellen is enorm makkelijk te doen en ook andere instellingen zitten binnen handbereik. Daarnaast kun je de foto's eenvoudig bewerken, bijsnijden, draaien, opslaan op Skydrive of delen via diverse kanalen. Allemaal zaken die je met de twee Canon-compactcamera's niet mogelijk zijn. Als je voor de Lumia 1020 dan ook nog eens de cameragrip hebt is het plaatje helemaal compleet!
Naast haarscherpe 5-megapixelfoto's heeft de Lumia 1020 nog iets leuks aan boord dat mogelijk gemaakt is door de 41-megapixelsensor. Je kunt namelijk zoomen! Het zoomen is eigenlijk niet meer dan het inzoomen op de foto, maar door de grote sensor is dat goed mogelijk. Je hebt wel een beetje kwaliteitsverlies omdat er uiteindelijk minder pixels zijn om te comprimeren tot 5 megapixels, maar we waren er aangenaam door verrast. Tegen een daadwerkelijke zoomlens kan het echter niet op, maar dat hadden we ook niet verwacht.
Filmen
Qua filmkwaliteit is de Lumia 1020 redelijk gelijk aan de Lumia 920. Iets scherper en even goed geluid. Wel kun je wat meer zoomen. Helaas gaat het zoomen niet helemaal soepel maar is het wat hakkelig. Ook gaat de kwaliteit wat achteruit wanneer je ingezoomd hebt. Zo is er meer ruis te zien en is het beeld wat minder scherp, maar ondanks dat ziet het er meestal nog wel gewoon goed uit.
De audio is nog altijd ongeëvenaard. Zo stonden we op een gegeven moment bij een 90's Party, gewapend met de Lumia 1020. Ondanks het volume blijft het geluid werkelijk kraakhelder. Geluid moet echt belachelijk hard gaan wil de Lumia 1020 het niet aankunnen. Wij hebben het in ieder geval nog niet meegemaakt! We hebben het beeld van de Lumia 1020 ook even naast het beeld van de Canon IXUS 125HS gelegd en het valt ons op dat de Lumia 1020 een stuk scherper oogt. Wel heeft de Lumia 1020 iets meer last van het continue scherpstellen.
Het scherm en het gewicht
In het begin van de review gaven we al aan dat de Lumia 1020 in feite een Lumia 920 is met een betere camera en een ander soort scherm, namelijk AMOLED in plaats van LCD.
Het scherm van de Lumia 1020 oogt wat kleurrijker met meer contrast, maar tevens oogt hij ook iets minder scherp ten opzichte van het LCD-scherm. De resoluties zijn hetzelfde maar de scherpte tussen beide schermen lijkt iets te verschillen. Na een tijdje ben je er echter aan gewend en valt het niet meer zo op. Een groot voordeel aan AMOLED is overigens het hoge contrast en dat zwart ook echt zwart is. Soms lijkt het scherm volledig over te lopen in de randen eromheen.
Een tweede verschil dat direct opvalt is het gewicht. De Lumia 1020 voelt merkbaar lichter dan de Lumia 920, en dat komt waarschijnlijk door het ontbreken van het draadloos opladen. Zelf vonden we het gewicht van de Lumia 920 niet direct een nadeel, maar voor de mensen die liever een wat lichter toestel in de handen hebben is de 158 gram van de Lumia 1020 een mooi pluspunt!
Conclusie
De Nokia Lumia 1020 is een uitstekende smartphone, al helemaal als je dol bent op fotograferen. Het toestel kan wat ons betreft prima dienst doen als compactcamera en de foto's die je neemt zien er goed uit met veel kleur, contrast en scherpte. Ook filmen gaat erg goed. Wel is de camera soms wat traag, al helemaal vergeleken met de high-end Android-smartphones en de nieuwere iPhones. Ook kan de uitstulping aan de achterkant wat hinderlijk zijn omdat het toestel nooit volledig plat op de achterkant ligt. Het besturingssysteem is Windows Phone 8 en hoewel sommige dat als minpunt zien is het dat wat ons betreft niet.
Steeds meer apps zijn op Windows Phone te vinden en als je er even mee bezig bent geweest werkt het systeem best lekker. Toegegeven, het besturingssysteem is nog niet zo volwassen als Android en iOS en werkt volledig anders, maar we hebben eigenlijk nooit het gevoel gehad iets te missen. De gemiddelde gebruiker zal er dan ook geen hinder aan ondervinden. Het enige dat soms nog wat vervelend is, is het ontbreken van lokale apps van bijvoorbeeld je werk of studie.
Als je op zoek bent naar een smartphone waar je goede foto's mee kunt maken is de Lumia 1020 op dit moment waarschijnlijk een van de beste keuzes.
Waar is de Nokia Lumia 1020 het goedkoopst?
De Nokia Lumia 1020 kopen? Vergelijk dan eenvoudig alle prijzen en aanbiedingen en ontdek waar je deze telefoon goedkoop kunt kopen.
Waarom wordt deze melding getoond?
Bestel je een telefoon met abonnement, dan bestaan je maandlasten uit twee delen: de toestelbundel en het abonnement.
Als het totaalbedrag van de toestelbundel (contractduur x toestelbundel) hoger is dan 250 euro, dan is er sprake van een telefoonkrediet.
De provider zal in dat geval beoordelen of je de maandlasten kunt dragen en het krediet wordt geregistreerd bij het BKR.
Wil je geen BKR-registratie, kies dan in de filters voor 'Geen BKR'.
We zorgen er dan voor dat het telefoonkrediet onder de 250 euro blijft.
In kosten scheelt dit niets of vrijwel niets: de eenmalige bijbetaling kan wat hoger zijn, maar de maandlasten zijn dan juist lager.
Meer over het telefoonkrediet