20 jaar geleden werd het eerste commerciële gsm-netwerk in gebruik genomen. Dit netwerk lag in Finland en was van de provider Radiolinja. Het netwerk was gebouwd door Telnokia en Siemens, tegenwoordig beter bekend als Nokia Siemens Networks.
Het eerste moderne mobiele gesprek was tussen de Finse premier en de locoburgemeester van Tampere. De Finse premier belde met zijn autotelefoon. Deze telefoon was nog niet van het formaat van de hedendaagse mobiele toestellen maar woog enkele kilo’s vanwege de accu’s. Eerder was gsm al aangenomen als Europese standaard voor digitale mobiele telefonie en data. Door deze standaard is het mogelijk voor Europeanen om in alle Europese landen te kunnen bellen. In China en de Verenigde Staten wordt overigens gebruik gemaakt van een andere standaard, namelijk cdma. Gsm en cdma netwerken zijn niet compatible met elkaar.
Overigens was het telefoontje in Finland niet het eerste telefoontje over een mobiel netwerk. In St. Louis, Missouri, in de Verenigde Staten werd in 1947 het eerste telefoontje gepleegd vanuit een auto. De telefoon maakte gebruik van de Bell System’s Mobile Telephone Service maar was niet bepaald handzaam. De apparatuur woog namelijk 36kg. Ook kostte de service $30 dollar in de maand, wat neerkomt op $337 vandaag de dag. Daarbij komt ook nog 30-40 cent per lokaal gesprek, wat neer komt op ongeveer 4 dollar.
Met de invoering van gsm netwerken kwam ook de invoering van sim kaarten. De simkaart bevat informatie over de eigenaar, contacten en bevat een opslagruimte voor overige data en enkele sms’jes. Op dit moment zijn er wereldwijd 838 gsm netwerken met in totaal 4,4 miljard gebruikers. Dit komt neer op ongeveer twee derde van de wereldbevolking.
Het is raar als je eraan denkt. Wat nu door enorm veel mensen gezien wordt als primaire levensbehoefte, bestond 20 jaar geleden nog niet voor het grote publiek. Waar nu bijna elke 12 jarige (of soms zelfs jonger) mee rondloopt was 20 jaar geleden enkel beschikbaar voor de elite. Mobiele telefonie heeft letterlijk ons leven veranderd. Opeens zijn we overal bereikbaar, waar we ook zijn op de wereld. Overal kunnen we gesprekken voeren, berichten versturen, foto’s delen en filmpjes uploaden. Veel mensen kunnen niet meer zonder hun telefoon en nemen hem overal mee naar toe. Zodra het toestel niet meer werkt moet het per direct vervangen worden en zodra het netwerk eruit ligt wordt er meteen moord en brand geschreeuwd. Het is gek wat een mobiel netwerk met de mens kan doen en het is ongelooflijk hoeveel impact iets kan hebben in een relatief korte tijd.
Als je de complete geschiedenis van mobiele netwerken wilt lezen, dan kun je terecht op Wikipedia.