Vorige week kwam de consumentenbond naar buiten met het nieuws dat zo’n driekwart van de consumenten veel zaken van mobiele telefoons, tablets en abonnementen niet snappen. Wij willen daar graag op inhaken en daarom geven we vandaag een uitleg over downloadsnelheden.
In de telecomwereld kun je kiezen uit verschillende providers, met elk hun abonnementen, maar allemaal hanteren ze standaard download snelheden. Die snelheden zijn: 385Kbps, 1Mbps, 2Mbps, 3.6Mbps, 7.2Mbps en 14.4Mbps. Voor het merendeel van de consumenten zeggen die cijfers helemaal niks en het enige wat de meeste zien is een hoger cijfertje wat vaak beter is dan een lager cijfertje. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende download- en upload-snelheden. Om duidelijkheid te bieden maken we een opsomming van verschillende toepassingen waar je internet voor kunt gebruiken. Zo heb je een indicatie van hoelang iets duurt om te laden, downloaden of uploaden.
Geen megabyte per seconde, maar megabit
Ten eerste: waar staan de snelheden voor? Wat betekent 3.6Mbps? Hoewel de meeste mensen denken dat Mbps een afkorting is voor megabyte per seconde, betekent dit in werkelijkheid megabit per seconde. Maakt dit veel uit? Ja, want een byte is 8 keer zo groot als een bit, dus om te weten wat de daadwerkelijke snelheid is van 3.6Mbps moet je het delen door 8 en dan kom je uit op een snelheid van 450 kilobyte per seconde (afgekort tot KB/s). De snelheid wordt dus aangegeven in bits, maar wanneer we het hebben over de grootte van websites, foto’s, muziek of filmpjes, wordt alles juist berekend in bytes en niet in bits! 3.6Mbps kan daarom voor velen verwarrend overkomen. Hieronder een opsomming met de snelheden in zowel bits als bytes.
- – 386Kbps – 48.25 KB/s
- – 1Mbps – 125 KB/s
- – 2Mbps – 250 KB/s
- – 3.6Mbps – 450 KB/s
- – 7.2Mbps – 0.9 MB/s
- – 14.4Mbps – 1.8 MB/s
Nu is het zo dat ook die gecorrigeerde snelheden niet helemaal kloppen en in de werkelijkheid liggen de daadwerkelijke snelheden iets lager. Zo zal 3.6Mbps dichter bij de 350KB/s zitten. Hoe dat komt is niet helemaal te verklaren, maar het heeft onder meer te maken met bepaalde protocollen die gebruikt worden. Ook is het niet altijd even duidelijk hoe snelheden berekend worden. Dan heb je ook nog de invloed van je locatie, want niet elke locatie heeft dekking voor het snelste internet. Dus als je de Mbps snelheid deelt door 10 of 11 in plaats van 8 kom je al dichter bij de werkelijke snelheid. Maar goed, we gaan verder met verschillende zaken die je kan downloaden en uploaden met je telefoon:
3 megapixel foto (ongeveer 425KB) downloaden en uploaden.
- – Downloaden/uploaden met 386Kbps: ongeveer 10 seconden
- – Downloaden/uploaden met 1Mbps: ongeveer 5 seconden
- – Downloaden/uploaden met 2Mbps: ongeveer 2 á 3 seconden
- – Downloaden/uploaden met 3.6Mbps: ongeveer 1 á 2 seconden
- – Downloaden/uploaden met 7.2Mbps: minder dan 1 seconde
- – Downloaden/uploaden met 14.4Mbps: minder dan 1 seconde
5 megapixel foto (ongeveer 675KB) downloaden en uploaden:
- – Downloaden/uploaden met 386Kbps: ongeveer 15 seconden
- – Downloaden/uploaden met 1Mbps: ongeveer 6 á 7 seconden
- – Downloaden/uploaden met 2Mbps: ongeveer 3 á 4 seconden
- – Downloaden/uploaden met 3.6Mbps: ongeveer 1 á 2 seconden
- – Downloaden/uploaden met 7.2Mbps: minder dan 1 seconde
- – Downloaden/uploaden met 14.4Mbps: minder dan 1 seconde
Filmpje laden via de Youtube app (Een filmpje van 4 minuten is zo’n 8MB groot op de laagste kwaliteit):
- – Laden met 386Kbps: meer dan 2,5 minuten
- – Laden met 1Mbps: ongeveer een minuut
- – Laden met 2Mbps: ongeveer een halve minuut
- – Laden met 3.6Mbps: ongeveer 18 seconden
- – Laden met 7.2Mbps: ongeveer 9 seconden
- – Laden met 14.4Mbps: ongeveer 5 seconden
Dit is hoe lang het duurt om een filmpje te laden met de optimale snelheid. Let wel dat je ook voor hoge kwaliteit filmpjes kunt kiezen bij Youtube. Die hoge kwaliteit filmpjes zijn al snel 3 tot 4 keer zo groot en dus duurt het ook 3 tot 4 keer zo lang om die filmpjes volledig te laden. Dus, ben je onderweg en wil je niet héél snel door je internetbundel heen? Gebruik dan de lage kwaliteit bij Youtube en beperk het kijken van Youtube filmpjes via mobiel internet.
Radio luisteren via NLRadio
Radio luisteren via je mobiel kan vaak via de ingebouwde ontvanger maar het kan ook via bepaalde apps. Zelf gebruiken we NLRadio, waar we goede ervaringen mee hebben, en dat nemen we daarom even als uitgangspunt.
NLRadio gebruikt, waar mogelijk, een radio stream met een lage bitrate. Een lage bitrate betekent een lagere kwaliteit maar ook minder data. Een lage bitrate zou 64kb/s zijn en hoge bitrates zitten meestal tussen de 96 en 128kb/s. Wat betekent dit voor je databundel?
We splitsen het gebruik even op in een minuut, een half uur en een uur en bekijken een lage en hoge bitrate.
- – Een minuut radio luisteren met een stream van 64kb/s: 3,75Mb
- – Een minuut radio luisteren met een stream van 96-128kb/s: 5,6 – 7,5Mb
- – Een half uur radio luisteren met een stream van 64kb/s: 112Mb
- – Een half uur radio luisteren met een stream van 96-128kb/s: 168 – 225Mb
- – Een uur radio luisteren met een stream van 64kb/s: 225Mb
- – Een uur radio luisteren met een stream van 96-128kb/s: 337 – 450Mb
Zoals je ziet scheelt het al enorm tussen een hoge en lage bitrate, maar NLRadio biedt sommige stations alleen maar in een hoge bitrate aan, en zoals je hierboven ziet gaat het dan enorm hard met je data. Bedenk dus dat als je een databundel hebt van maar 250 of 500MB dat je radio luisteren via mobiel internet zoveel mogelijk beperkt. Ook kun je met een internetabonnement waarbij je een downloadsnelheid hebt van 386kbps geen internetradio luisteren omdat je verbinding daar niet snel genoeg voor is. Ook kan het zijn dat er nóg lagere bitstreams aangeboden worden door sommige stations, maar dan nog gaat het heel erg hard met je data. Kijk dus goed uit en probeer niet te veel naar internetradio te luisteren. Als je radio kunt luisteren via je FM ontvanger op je telefoon, dan kun je dat beter doen (ook al is de ontvangst soms wat minder).
Eindconclusie
Zoals je kunt zien kun je met een hogere snelheid grotere bestanden sneller up- en downloaden, maar tegelijkertijd ga je sneller door je databundel heen. Het heeft dus zo z’n voor en nadelen. Wel heb je tegenwoordig op heel veel plaatsen toegang tot een draadloos netwerk (thuis, op je werk, in veel restaurants/hotels) waardoor je geen gebruik hoeft te maken van je mobiele internetbundel. Zelf zien we mobiel internet vooral als een leuke extra. Af en toe een foto uploaden, Facebooken, Tweets de wereld insturen, Google Maps gebruiken om in een lastige wijk de weg niet kwijt te raken of om even te kijken of er zo regen aankomt of dat je een file tegen gaat komen onderweg. Mobiel internet is niet vergelijkbaar met het internet wat we thuis hebben, en door het kijken van veel Youtube filmpjes en door het streamen van veel muziek ben je zo door je databundel heen.
Gebruik mobiel internet dus verstandig en ga er rustig mee om, zo voorkom je dat je voor het einde van je maand al door je bundel heen bent en je voorkomt dus ook extra kosten en frustratie.