Blijkbaar is eergisteren de wereld veranderd want Qualcomm (een fabrikant van chipsets voor mobiele apparaten) heeft een systeem-ontwikkelset (SDK) uitgebracht van Gimbal. Wat is dat vraag je je misschien af en het antwoord is simpel: de toekomst!
Mobile 1.0 was de telefoon waar je mee kon bellen en sms’en, de ‘oude’ telefoon die nog allesbehalve ‘smart’ was. Nu lopen we rond met onze geliefde mobile 2.0 toestellen, de zogenaamde smartphones waarbij je het apparaat via het beeldscherm kunt bedienen met je vingers. Binnenkort gaan we echter mobile 3.0 zien welke smartphones naar een héél nieuw level gaan brengen. Onze smartphones doen nu hun naam al eer aan en weten enorm veel. Ze kunnen begrijpen wat je zegt, ze kunnen terugpraten, ze weten waar je bent, ze weten wie je contacten zijn en ga zo maar door. Met Qualcomm’s ‘Gimbal’ gaat het allemaal echter nog een stapje verder en kom je in de wereld van contextueel bewustzijn. Dat betekent dat je telefoon, op basis van je locatie, interesses, vrienden en social media zichzelf aanpast en informatie laat zien of acties kan uitvoeren op basis van de context van dat moment. Nog een wat duidelijker voorbeeld: stel je loopt je computerkamer in, dan laat jouw telefoon informatie zien op basis van het feit dat jij in de computerkamer bent (denk aan computer nieuws, game-nieuws, online aankopen, etc.).
Waar onze huidige smartphones nog gebruikmaken van verschillende gegevens en die afzonderlijk van elkaar gebruiken, gaat Gimbal het radicaal anders aanpakken. Zo zullen álle toeters en bellen in je telefoon samenwerken als een geheel. Dus jouw accelerometer, GPS, WiFi, 3G, temperatuur sensor, hoogtemeter en noem maar op, allemaal met elkaar verbonden om de beste informatie weer te geven op basis van waar je bent, wat je doet en wat je wilt. Jouw telefoon zal dus meer over jou weten dan de meeste mensen en weet zich perfect aan te passen aan jouw behoeften op elk moment van de dag. Wanneer je in de auto stapt zal je telefoon automatisch wisselen naar carkit, wanneer je in een restaurant komt krijg je de menukaart te zien, wanneer je een winkel in stapt weet jouw telefoon wat je nog wilde kopen of waar je vaak naar gekeken hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Natuurlijk komt er met deze bergen aan persoonsgebonden informatie natuurlijk ook het privacyverhaal om de hoek kijken en daar heeft Qualcomm aan gedacht. Volgens de fabrikant zal geen informatie jouw telefoon verlaten zonder jouw toestemming. ‘What happens on your phone, stays on your phone.’, zullen we maar zeggen. En het stroomverbruik dan? Dat zal met al die samenwerking van hardware waarschijnlijk wel de pan uit rijzen. Nee, want ook dáár heeft Qualcomm aan gedacht! Nu is het zo dat smartphones bijna alles doen op basis van de software, maar met Gimbal wordt alles gedaan in de hardware. Volgens Qualcomm zal het om die reden juist minder stroom kosten. Goed nieuws dus!
De toekomst is eergisteren dus in werking gesteld. Wanneer Gimbal zijn weg zal vinden naar de consument is nog niet duidelijk, maar dat kan goed nog een paar jaar duren. Wij kijken er in ieder geval erg naar uit. Het is namelijk prachtig om te zien dat zaken die we kennen uit sciencefiction films nu steeds dichterbij komen.
httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=H-D3tT6TyF0#!
Bron: Gimbal.com