Wij Nederlanders wonen in een klein landje maar qua smartphonegebruik lopen we voor op andere Europese landen! Dat blijkt uit het Mobile360-onderzoek.
TNS NIPO en Wakoopa presenteren cijfers telefoon- en tabletgebruik
Deze week vond in Amsterdam het eerste Mobile First-evenement plaats. Tijdens dit evenement zijn onder andere cijfers over smartphonegebruik naar buiten gebracht door TNS NIPO en Wakoopa, gebaseerd op cijfers van Mobile360. Mobile360 is een app van TNS NIPO waarmee verschillende gegevens verzameld zijn over smartphone- en tabletgebruik. Omdat de gegevens met een app verzameld worden krijg je een goed en accuraat beeld over het gebruik.
Bijna helft van de Nederlanders heeft smartphone
Wereldwijd wordt er 31 uur per week gespendeerd op de tablet, 25 uur op de smartphone en ‘slechts’ 18 uur op de PC. Dat laatste getal hadden we iets hoger ingeschat. Wereldwijd heeft 28 procent van de mensen een smartphone. Voor Europa is dit 30 procent en voor Nederland maar liefst 44 procent! Nederlanders zijn dus absolute koplopers wat betreft het bezitten van een smartphone.
Android grootste besturingssysteem
Bijna de helft van de Nederlanders heeft dus een smartphone, maar hoe zit het dan met de onderverdeling van besturingssystemen? Android is koploper met 36 procent, gevolgd door iOS met 23 procent, Symbian met 16 procent, BlackBerry met 13 procent en Windows Mobile/Phone met 11 procent. Android is dus het grootste besturingssysteem in Nederland en staat stevig aan kop.
Foto’s maken populairst op smartphone. Live TV kijken minst populair.
Dan de activiteiten op de smartphone. Verreweg de populairste activiteit is foto’s maken, gevolgd door gamen, browsen op het internet, video’s opnemen en muziek luisteren. Geen schokkende resultaten dus. Na muziek luisteren staat echter ‘ringtones’. Betekent dat dat mensen graag naar ringtones luisteren? Beetje apart, zeker als je bedenkt dat ringtones vaak niet echt geweldige kwaliteit hebben. Onderaan de lijst staat video streamen, lezen en live TV shows kijken. Dat streamen en live TV kijken zo laag staat is overigens makkelijk te verklaren. Streamen is niet echt bevorderlijk in verband met datalimieten en thuis is het prettiger video’s te kijken op een PC of tablet dan op een klein schermpje. Hetzelfde geldt voor live TV kijken.
95% van de tijd is voor apps
95 procent van de tijd wordt gebruikt voor apps en 5 procent van de tijd wordt gebruikt voor mobiele websites. 80 procent van de tijd die besteed werd aan apps ging naar niet meer dan 50 verschillende apps terwijl er in totaal 3.000 apps gebruikt werden. Er werden wel veel meer verschillende websites bezocht: 12.000.
Bron: Marketingfacts