Vandaag de dag sneuvelen enorm veel smartphone-schermen bij het minste of geringste. Een relatief kleine val en je scherm kan al aan diggelen zijn. Dat kan in 2013 mogelijk veranderen als Samsung met flexibele schermen op de markt komt.
Flexibele schermen in 2013
Flexibele schermen, het is iets waar we het al vaker over hebben gehad. Gedurende het jaar zijn een aantal geruchten naar buiten gekomen over flexibele schermen, maar dan gaat het voornamelijk om onderzoeken en tests. Nu is er echter een gerucht dat spreekt over massaproductie en het toepassen van flexibele schermen. Volgens een anonieme bron van The Wall Street Journal komen de eerste telefoons met flexibele schermen in de eerste helft van 2013 uit. Die eerste telefoons zullen van Samsung zijn en maken gebruik van flexibele amoled-schermen. Kunnen we al binnen een paar maanden deze vernieuwende techniek in consumenten-apparatuur verwachten?
Flexibel scherm is veel sterker
De term ‘flexibel’ is voorlopig nog een beetje misleidend. De schermen zullen inderdaad flexibel zijn, maar de rest van een telefoon is dat niet. De schermen zullen dus ook niet buigen in een telefoon, maar zullen door hun flexibele eigenschap wel een stuk sterker zijn dan conventionele schermen. De meeste schermen in telefoons zijn van glas of plastic en vooral de glazen schermen (in high-end telefoons) kunnen niet bepaald tegen een stootje omdat glas simpelweg niet meegeeft. Flexibele schermen kunnen wél meegeven en een schok veel beter absorberen waardoor dergelijke schermen haast onbreekbaar zijn. Een ander voordeel van de flexibiliteit is dat schermen een stuk dunner en lichter kunnen worden.
httpv://www.youtube.com/watch?v=-k6r2HQY9Ws
Van flexibele schermen naar flexibele telefoons
Een telefoon is meer dan alleen een scherm, namelijk een behuizing, geheugen, moederbord en chips. Die onderdelen zijn nou niet bepaald flexibel en kunnen dus niet buigen zonder kapot te gaan. De volgende stap in flexibele-technologie is dus die onderdelen ook flexibel te maken. Dat kan echter nog wel een paar jaar duren, maar er wordt wel hard aan gewerkt. Zie jij het al voor dat je je telefoon om je pols heen kunt buigen?
Lees ook het artikel “De toekomst van mobiele apparaten” |