Zoals jullie mogelijk al weten zat onze redacteur de afgelopen twee weken zonder smartphone. Nu is zijn HTC Desire Z weer terug en na een middagje knutselen is de telefoon beter dan ooit tevoren!
De Desire Z valt onder de twijfelgevallen van HTC omtrent het ontvangen van updates. Daarom zit de vreemde eend in de bijt (vanwege het toetsenbord) nog steeds opgescheept met Android 2.3.3 en Sense 2.1, ondanks de meer dan capabele hardware. Er zijn toestellen met ‘mindere’ specificaties die ook gewoon de Android 4.0 behandeling hebben gekregen. Daarom besloot ik (Stefan) afgelopen maandag om de gok te wagen en een custom ROM te installeren. Niet meer afhankelijk zijn van officiële updates maar het heft in eigen hand nemen! Het klink allemaal heerlijk, maar de werkelijk was toch net even wat anders want het is net raketwetenschap, dat wereldje van custom ROMS.
Downgraden
In het geval van de Desire Z moet je hem eerst downgraden alvorens je hem kunt rooten (daar komen we later op terug). Nu ben ik redelijk thuis in computers, maar het merendeel van het complete proces spendeer je in een klein zwart venstertje met witte letters (CMD.exe) waar je dingen invoert als ‘> adb push fre3vo /data/local/tmp‘. Ziet er apart uit? Dat was precies mijn gedachte toen ik het voor het eerste zag. En juist die dingen weerhielden mij er altijd van om hieraan te beginnen. Uiteindelijk ben je best lang bezig om alles uit te vogelen maar blijkt het achteraf helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Uiteindelijk ben ik met het downgraden wel het langste bezig geweest, maar dat komt omdat ik een paar stappen was vergeten. Onderaan dit bericht ontdek je overigens hoe je hier zelf mee aan de slag kunt!
Het gevoel dat je krijgt wanneer je bij de systeem-informatie Android 2.2 ziet staan is werkelijk heerlijk, want je weet dat je dan kunt beginnen met stap 2, het rooten! En na het moeilijke begin van het downgraden kan dit nooit moeilijk zijn!
Rooten
Voordat ik hiermee begon moest ik een hoop bestandjes downloaden die nodig zijn voor het rooten. Maar wat is rooten nou eigenlijk? Feitelijk betekend het dat je de volledige rechten krijgt over de telefoon, een soort administrator rechten waarmee je álles kunt installeren zoals nieuwe besturingssystemen. Bestandjes gedownload, in het juiste mapje gezet en begonnen met de hele reeks commando’s. Deze stap ging relatief makkelijk omdat ik nu wist hoe de commando’s werkte en hoe alles werkte.
Na het rooten kun je tijdens het opstarten verschillende zaken aanpassen nog vóór het besturingssysteem geladen is (in de zogenaamde bootloader). Zo kun je data verwijderen en, belangrijker nog, een andere rom (besturingssysteem) installeren! En dat is dan ook direct stap 3.
Custom rom
Hier draait het uiteindelijk allemaal om, de custom ROM. Een ROM kun je zien als intallatie van het besturingssysteem en een custom ROM is een aangepaste installatie. Er zijn verschillende ‘aanbieders’ van dergelijke aangepaste installaties en het is zaak om de juiste ertussenuit te pikken. Zo heb je bijvoorbeeld roms van Virtuous, Cyanogenmod en EliteMOD CM/ICS. De installatie van een custom ROM stelt werkelijk niks voor: je download de versie die geschikt is voor jouw telefoon, zet het zip-bestandje op de SD-kaart van je telefoon, start op via de bootloader, wis alle data en selecteert de door jou gedownloade ROM. That’s it! Je telefoon start opnieuw op en viola: een nieuwe installatie op je telefoon.
Na twee dagen gebruik
Zelf ben ik begonnen met Cyanogenmod CM7.2 maar dat bleek Android 2.3.7 te zijn (het systeem zelf was echt bloedsnel!) Toen Virtuous Quattro gedownload en geïnstalleerd. Op het eerste gezicht deed deze Android 4.0 ROM het goed maar al snel bleek de camera niet te werken en gaven sommige apps grafische problemen. Toen maar even wat forums doorgespit en uitgekomen op EliteMOD ICS. Die geïnstalleerd en na twee dagen staat deze rom nog altijd trots op mijn Desire Z.
Klik op de plaatjes voor de volledige grootte
Alles werkt en beter nog: het werkt zéér snel! Het is allemaal sneller dan wat er voorheen op stond en ik heb nu meer opties dan ooit tevoren. De batterij lijkt ook langer mee te gaan en het is gewoon een compleet nieuwe telefoon. Het is dus even doorbijten geweest maar uiteindelijk is het installeren van een custom rom een superkeuze geweest voor mij persoonlijk! De komende dagen ben ik wel weer zoet met het personaliseren van de look & feel zodat de telefoon voor de volle 100 procent past bij wie ik ben.
Klik op de plaatjes voor de volledige grootte
Zelf aan de slag met custom roms?
Waarschuwing: er is een kans dat je na het installeren van een custom ROM je garantie kwijt bent!
Uiteraard kun je zelf ook gewoon aan de slag gaan met custom roms en het zal aan jouw toestel liggen of het een makkelijke of moeilijke weg wordt. Ook moeten wij er bij zeggen dat het installeren van custom roms mogelijk risico’s met zich meebrengt. Dus doe dit op eigen risico en alleen als je handig bent met dit soort zaken! Als je het al lastig vindt om apps te installeren dan moet je je niet wagen aan dit soort zaken. Uiteraard kun je ook een bekende vragen die wel de weg weet in de wereld van custom roms. je kunt het ook doen zoals ik en gewoon stap voor stap de instructies volgen in de hoop dat het uiteindelijk lukt, maar een garantie dat alles altijd goed gaat kan niemand je geven en je moet behoorlijk wat geduld hebben in het geval niet alles gaat zoals je had gehoopt.
Wil je toch zelf gaan knutselen?
– Op de Wiki van Cyanogenmod vind je uitgebreide tutorials over het installeren van custom roms op basis van verschillende telefoonmerken. Je kiest een telefoonmerk, klikt vervolgens op het toestel dat jij hebt en kiest dan voor ‘Full Update Guide’. Alles is in het Engels dus kennis van die taal is vereist!
– Op het forum van XDA Developers wordt enorm veel aandacht besteed aan custom roms voor specifieke toestellen en ook hier kun je uitgebreide uitleg vinden over het downgraden, rooten en upgraden. Je moet soms wel goed zoeken, maar binnen enkele minuten kun je al een heel eind komen! Ook vind je hier custom ROMS in de sectie van jouw telefoon.
– Ook op het forum van Tweakers wordt veel aandacht besteed aan custom ROMS en hier kun je prima terecht als je je vragen liever in het Nederlands stelt of als je wilt peilen wat andere gebruikers als prettig ervaren.
Succes!
Tags: Android, Android 4, Custom Rom, HTC Desire Z, Rom