In januari worden de Nokia Lumia 820 en Lumia 920 uitgebracht in Nederland. Bij GSMacties.nl hebben we de Lumia 820 uitgebreid voor je getest en hiervan een videoreview én uitgeschreven review gemaakt. Is de Lumia 820 iets voor jou? Bekijk onze review en ontdek het zelf!
Videoreview
Bekijk hieronder onze Nokia Lumia 820 review!
Wil jij de Nokia Lumia 820 hebben? Vergelijk hier de beste aanbiedingen! |
Introductie
De Nokia Lumia 820 is verpakt in een klein en kleurrijk doosje met daarin oordopjes in de kleur van je Lumia, een USB-kabel met aansluiting voor het stopcontact, instructieboekjes en uiteraard het toestel zelf. Zodra je de 820 uit het doosje haalt voel je al direct de erg degelijke bouwkwaliteit. Hij is met zijn 160 gram misschien wat zwaarder dan concurrerende toestellen, maar daar staat tegenover dat hij erg stevig aanvoelt. Het is persoonlijk of je het te zwaar vindt of niet, maar wij hebben er geen problemen mee gehad. We hebben zelf de gele variant in handen gehad, maar de Lumia 820 is ook te krijgen in onder meer zwart, rood, blauw, groen en roze.. Door het gebruik van de kleuren laat Nokia zien dat het risico’s durft te nemen. Door de kleurtjes oogt de Lumia 820 erg fris en valt hij direct op tussen de vaak witte, zwarte of grijze toestellen van andere merken. En ben je je kleurtje beu? Dan kun je een andere achterkant bestellen om zo je kleur aan te passen aan jouw smaak.
Qua knopjes en aansluiting heeft de Nokia Lumia 820 het volgende aan boord: aan de rechterkant zitten de volumeknop, aan/uit knop en cameraknop. Aan de onderkant zit de USB-aansluiting en de speaker en bovenop zit de audio-aansluiting. Vooral de cameraknop is een fijne toevoeging. Veel toestellen hebben tegenwoordig geen cameraknop meer, maar als je veel foto’s maakt is het een stuk fijner dan onscreen knopjes.
We hebben overigens wel een kritiekpuntje wat betreft de buitenkant, en dat is het verwijderen van de backcover. Om het simkaartje en je MicroSD-kaartje in het toestel te kunnen stoppen moet je de achterkant loshalen. Nokia heeft een duidelijke instructie meegegeven, maar de achterkant is er lastig af te halen. Dit kun je ook zien als een goed punt omdat het bijdraagt aan de stevigheid van het toestel, maar áls hij eraf moet is het wat minder prettig. Gelukkig is dat niet heel vaak nodig.
Apps & Besturingssysteem
Windows Phone 8 werkt erg intuïtief en in feite wijst alles zichzelf. Voordat je het weet staan je contactpersonen op je homescreen, komen er persoonlijke foto’s voorbij en heb je de livetiles naar eigen smaak aangepast. Je kunt de algemene kleur veranderen en hebt daarbij de keuze uit een aantal zachte en felle kleuren. Daarnaast kun je de livetiles op verschillende manieren ordenen en is het mogelijk om de achtergrondkleur aan te passen. In no-time heb je jouw favoriete snelkoppelingen binnen handbereik en tik je moeiteloos door je apps heen.
Dan komen we direct bij een van de grootste kritiekpunten van Windows Phone 8 op dit moment, namelijk het gebrek aan apps. Zo was Whatsapp niet beschikbaar toen wij de Lumia 820 hadden en ook Spotify schitterde door afwezigheid, en laat dat nou net twee enorm populaire apps zijn. Gelukkig is Whatsapp inmiddels weer beschikbaar en Spotify wordt binnenkort verwacht. Andere apps, zoals Nu.nl, Buienradar, 9292, NOS, Youtube, Uitzending Gemist en Skype zijn al wel te vinden in de Marketplace. Het gebrek aan apps wordt dus in rap tempo verbeterd en Microsoft heeft al aangegeven dat de populairste iOS en Android apps snel hun weg zullen vinden naar Windows Phone 8. Een groot voordeel van Windows Phone 8 ten opzichte van Android en iOS is overigens dat je veel betaalde apps gratis kunt uitproberen. Android had deze optie in het verleden ook, maar die is alweer even uit de Play Store verdwenen.
Apps zijn via de Marketplace eenvoudig op te zoeken en te downloaden, al oogt de Marketplace in het begin wel wat rommelig. Na het downloaden staan de apps in je app-lijst en kun je ze aan je startscherm vastpinnen. Het opstarten van apps gaat razendsnel en we hebben nergens echt problemen gehad met de snelheid van de Lumia 820. Een aflevering van het acht-uur journaal terugkijken in Uitzending Gemist ging uitstekend, Youtube deed zijn werk goed, we hebben een route kunnen plannen met 9292 en ga zo maar door. Wel viel het op dat Facebook niet altijd even lekker werkte en we daardoor moesten terugvallen op de Personen-app van Windows Phone 8. Niet ideaal dus en we hopen dat Facebook met een betere ondersteuning voor Windows Phone 8 komt. De Personen-app werkt overigens uitstekend en je hebt alles binnen handbereik: bellen, berichtjes sturen, facebook-status updaten, foto’s sturen en ga zo maar door. Wie vaak Facebook gebruikt kan dus ook terecht in de Personen-app, wat minstens zo fijn werkt.
Een van de belangrijkste apps op een smartphone is natuurlijk de browser. Windows Phone 8 komt standaar met Internet Explorer en die doet zijn werk prima. Websites laden snel, je kunt eenvoudig inzoomen en het aanklikken van linkjes gaat vrij nauwkeurig. Ook het bekijken van websites is fijn vanwege het 4,3 inch scherm en het hoge contrast. Wel zagen letters op sommige websites er iets anders uit dan wanneer we het bekeken op een computer, maar het is niks storends. Windows Phone 8 heeft overigens geen ondersteuning voor Flash, maar dat merk je niet. Zo hebben we zonder problemen een video bekeken op Vimeo.com (een soort Youtube voor professionele video-makers) terwijl deze doorgaans ook Flash nodig heeft.
Een van de populairste apps van dit moment is Instagram en die is… niet beschikbaar voor Windows Phone 8. Hij is wel onderweg, maar voor wie niet wil wachten is er Lomogram. Je hebt de keuze uit enorm veel filters, kaders en een hoop andere effecten. Dus als je graag de artistieke fotograaf uithangt dan is dat mogelijk op Windows Phone 8, zelfs zonder Instagram! Sterker nog, wij waren meer onder de indruk van Lomogram dan van Instagram. Je hebt meer filters, je kunt de originele beeldverhouding van de foto behouden, je hebt verschillende ‘lightleak’ effecten en nog veel meer.
Multimedia
De Nokia Lumia 820 biedt een aantal multimedia opties. Je kunt gamen, muziek luisteren en video’s kijken. Het gamen gaat erg goed door de snelle processor in de Lumia 820. We hebben Mirrors Edge gespeeld, Need for Speed, Angry Birds Star Wars en nog wat andere spelletjes. Het ziet er allemaal prachtig uit en speelt lekker weg. Veel games zijn helaas wel betaald, maar je kunt ze in de meeste gevallen gratis uitproberen, iets dat op Android en iOS niet kan. Grafisch is het allemaal dik in orde en prima te vergelijken met de high-end games op de twee andere besturingssystemen.
Muziek luisteren op de Lumia 820 is een waar genot. De audio-kwaliteit, zowel via koptelefoon als speakers is echt geweldig. Bij het muziek luisteren heb je de keuze uit muziek op de telefoon zelf of streamen via bijvoorbeeld Nokia Music. Het streamen is gratis en je hebt de keuze uit een aantal categoriëen. Het enige nadeel aan de gratis variant is dat je per uur maar 6 nummers kunt overslaan. Maar de echte audiofiel heeft natuurlijk een flinke voorraad eigen muziek voor op de telefoon. Voor muziek is het toestel dus een genot, maar we missen wel de mogelijkheid om muziek over te slaan met externe knoppen, bijvoorbeeld door de volumeknoppen wat langer in te houden. Nu is het wisselen van muziek op de fiets of in de auto nét wat onhandig. Mogelijk is dit met een app of update op te lossen. Sommige Android-toestellen hebben deze functie en met name in de auto, wanneer je liever naar de weg kijkt, is het fijn dat je alleen een knopje in hoeft te houden om dat ene minder leuke nummer over te slaan.
Dan het kijken van video’s. Met de audio-kwaliteit zit het wel goed, maar hoe zit het met de beeldkwaliteit? Die is dik in orde! Op het 4,3 inch scherm komen video’s goed tot hun recht en door de amoled-technologie is het genieten van prachtige kleuren en een diep contrast. We hebben verschillende video’s gekeken met de Metrotube app (Youtube), via Vimeo.com, en video’s die we zelf gefilmd hadden en het zag er allemaal prachtig uit.
Camera
Nokia promoot vooral de camera van de Lumia 920, maar het kleinere broertje Lumia 820 mag er toch ook zeker zijn! We zijn aangenaam verrast door de camera, zowel op foto- als videogebied. Foto’s en video’s zien er goed uit, zelfs wanneer de lichtomstandigheden niet optimaal zijn. De foto’s hebben een grootte van 8 megapixels, waarbij je kunt kiezen uit 4:3 of 16:9 en bij video’s kun je kiezen uit 720p of 1080p. Verder zijn er niet veel opties te vinden in de camera-app, naast de opties de flits aan of uit te zetten en de iso-waarde en dergelijke te veranderen. Qua opties dus aan de karige kant helaas.
De camera-app kun je opstarten door op de app te tikken of door de camera-knop ingedrukt te houden. Je kunt dan direct aan de slag met fotograferen of filmen. Het viel ons op dat foto’s en filmpjes op het scherm van de Lumia 820 donkerder overkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook hebben filmpjes soms last van een schommelende witbalans waardoor de kleuren een beetje springerig zijn en het beeld soms wat schokkerig overkomt door de afwezigheid van stabilisatie. Buiten de springerige kleuren is de kwaliteit van filmpjes erg goed en vooral het geluid is echt geweldig en beter dan we tot nu toe hebben gezien bij een smartphone. Het opgenomen geluid klinkt erg diep en levendig, zelfs wanneer je harde geluiden opneemt.
Klik op de foto’s voor groter formaat
Features
Nokia levert met de Lumia’s een hele reeks Nokia-apps mee. City Lens, Nokia Drive, Nokia Maps en meer. In veel gevallen zijn meegeleverde apps eerder onnodige schijfvulling maar Nokia heeft daadwerkelijk nuttige apps meegeleverd. Zo kun je met City Lens de camera van je toestel om je heen kijken om te zien wat er allemaal in de buurt is. Je kunt kiezen uit winkels, restaurants, bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en ga zo maar door. Op je scherm zie je wat zich waar bevindt en wat de afstand is. Een andere handige meegeleverde app is Skydrive. Deze cloudopslag van Microsoft is geïntegreerd in Windows Phone 8 en je kunt dan ook eenvoudig documenten en foto’s synchroniseren. Zo werden onze foto’s automatisch gesynchroniseerd via wifi en konden we op de computers alles eenvoudig bekijken. Ook kun je met behulp van linkjes foto’s snel doorsturen naar vrienden. Aan de buitenkant van de Lumia 820 bevindt zich ook nog een leuke functie, namelijk draadloos opladen. We hadden zelf helaas geen draadloze oplader tot onze beschikking, maar het is leuk dat het aanwezig is in de Lumia 820.
Conclusie
Nokia heeft met de Lumia 820 een erg goede smartphone neer weten te zetten. Het toestel voelt degelijk aan, is enorm snel, maakte goede foto’s en video’s en doet het goed op multimedia-gebied. Een alleskunner dus. Daarbij draait de Lumia 820 op Windows Phone 8 en dat, in combinatie met de exclusieve apps van Nokia en de verschillende leverbare kleuren is een sterke combinatie. Nokia laat met de Lumia 820 zien dat het na een flinke periode van afwezigheid weer terug is op de smartphone-markt en dat het klaar is voor de bikkelharde strijd om de top. De kleine minpuntjes, zoals een Facebook-app die niet lekker werkt, de soms wisselende kleuren in de video’s en het gebrek aan een aantal apps nemen we voor lief omdat dit soort minpuntjes op korte termijn opgelost kunnen worden. Instagram en Spotify zijn bijvoorbeeld al onderweg. Daarnaast is Windows Phone 8 een gloednieuw systeem en zijn er toch al veel apps beschikbaar. Als je op zoek bent naar een goede allround smartphone dan maak je met de Nokia Lumia 820 geen verkeerde keuze! Wil je ook een Lumia 820? Vergelijk dan nu de beste Nokia Lumia 820 aanbiedingen van verschillende webwinkels!
Vergelijk Nokia Lumia 820 aanbiedingen! |
Tags: Lumia 820, Nokia, Nokia lumia 820, Review, Video, Windows Phone 8