We hebben het al gehad over de Apple Watch/iWatch die vanaf je pols moet gaan communiceren met je iPhone. Het waren tot nu toe altijd geruchten maar blijkbaar heeft Apple er een patent voor ingediend!
Patent indienen is niet gelijk aan patent gebruiken!
Voordat we verdergaan: dat er een patent ingediend is wil niet per definitie zeggen dat een beschreven product ook daadwerkelijk op de markt komt. Vaak worden patenten ingediend om het bedrijf in te dekken. Het onderzoek is gedaan, op het papier moet het werken, maar in de praktijk is het nog niet rendabel of goed uit te werken. Een patent indienen kan er dan voor zorgen dat de concurrentie er in de toekomst niet mee vandoor kan gaan. Apple heeft in augustus 2011 al een patent ingediend voor een horloge/polsband. Of het nou een polsband of horloge is weten we niet helemaal. Een horloge is het niet echt maar ‘polsband’ klinkt ook niet echt waarheidsgetrouw, maar om verwarring te voorkomen noemen we het apparaat voor het gemak even de iWatch.
iWatch-patent heeft leuke ideeën aan boord
Een van de ideeën in het patent is het opladen via kinetische energie. Wanneer de iWatch een beetje beweegt is er frictie waarbij kinetische energie vrijkomt. Die energie moet vervolgens weer opgevangen worden door de iWatch waardoor de batterij weer wat opgeladen wordt. Ook moet het mogelijk zijn via een touchscreen door muziek te bladeren, contactpersonen te bekijken en berichtjes te typen via een simpel virtueel toetsenbord. Het scherm is een AMOLED-scherm. Dat is erg handig want pixels die niet gebruikt worden staan volledig uit en verbruiken dus geen energie. Bij LCD-schermen gebruiken pixels altijd energie, of ze nou wit of zwart weer moeten geven. Wanneer een persoon de iWatch om doet configureert deze zichzelf automatisch en worden delen van het scherm die niet gebruikt worden uitgeschakeld.
Apple niet de enige die in de weer is met futuristische polsbandjes
Het patent van de iWatch stamt dus uit 2011 maar Apple is niet de enige die druk in de weer is met flexibele schermen of interactieve polsbandjes. Zo is er de Nokia 888 uit 2005. Dit is een concept maar het idee is ongeveer hetzelfde als dat van Apple. Zo moet je hem om je pols kunnen wikkelen, maakt hij gebruik van een vloeistof-accu, is de behuizing aanraking-gevoelig en kan de kleur van het scherm veranderen aan de hand van hoe jij je voelt.
Ook is er een Samsung-concept uit 2005. Het concept van toen was ook niet meer dan dat en was niet functioneel. Dit concept is eveneens een soort polsband met daarop een display, vermoedelijk met touchscreen. Daarnaast is Samsung ook erg ver met flexibele AMOLED-schermen en die worden vermoedelijk dit jaar nog op de markt verwacht.
Het laatste voorbeeld is afkomstig van het bedrijf Futuba Corporation. In 2012 hebben zij tijdens CEATEC (de Japanse CES) een flexibele OLED smart watch laten zien, eentje die volledig functioneel was. Het scherm heeft een dikte van 0,22mm en kan om je pols gewikkeld worden waardoor je opeens een 3,5 inch scherm op je pols kunt dragen.
Tags: Apple, iWatch, Patent, Smart Watch