Smartphones vandaag de dag gebruiken vaak kunststof of aluminium. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur maar wat is nou daadwerkelijk beter? Wij hebben wat min- en pluspunten op een rijtje gezet.
Kunststof en aluminium, de voor- en nadelen:
Zodra Apple met een nieuwe iPhone komt heb je altijd twee kampen: de ene groep vindt aluminium prachtig en zweert bij dit materiaal. Het oogt strak en stijlvol en voelt degelijk aan. De andere groep zweert juist bij kunststof vanwege de duurzaamheid en ziet geen heil in aluminium. Hetzelfde gebeurt altijd bij de aankondiging van een nieuwe Samsung-smartphone. Je hebt de groep die de ‘plastic rommel’ van Samsung direct afschrijft en je hebt de groep die er niks dan liefde voor heeft. Iedereen zijn mening maar wat is nou daadwerkelijk ‘beter’ als je het geheel objectief bekijkt?
Kunststof:
+ Kan erg veel stress verdragen en beschadigt niet snel wanneer het een tik krijgt.
+ Kunststof voelt niet snel koud aan.
+ Sommige soorten kunststof (met de juiste behandeling) krassen niet snel.
– Kunststof is niet heel erg goed voor het milieu. Het vergaat niet vanzelf en moet gesmolten worden waarbij giftige stoffen vrijkomen.
– Het kan goedkoper aanvoelen dan andere materialen.
– Doordat kunststof wat meer kan buigen kan een smartphone op sommige plekken soms licht ingedrukt worden.
Aluminium:
+ Het ziet er vaak erg stijlvol uit.
+ Het voelt erg stevig en degelijk aan.
+ Aluminium is in de basis een erg sterk materiaal (het wordt niet voor niets voor vliegtuigen gebruikt), maar…
– …wanneer aluminium dun is kan het buigen en kunnen er deukjes in ontstaan bij wat stootjes.
– Aluminium krast relatief snel. Vaak wordt er een kraswerende coating gebruikt maar die wil nog wel eens loslaten.
– Aluminium kan zorgen voor problemen met de antenne waardoor een verbinding met een netwerk minder stabiel kan zijn.
Qua duurzaamheid wint kunststof. Doordat het tot op zekere hoogte buigbaar is kan het beter tegen stoten zonder dat je daar blijven schade aan overhoudt. Wanneer aluminium een stoot krijgt kan het buigen of indeuken waarbij blijvende schade kan ontstaan. Qua ‘looks & feel’ is aluminium de winnaar. Het is nou eenmaal een materiaalsoort die erg stijlvol oogt en het geeft een erg degelijk gevoel bij het vasthouden.
Beide materialen hebben zo hun plus- en minpunten maar het feit is, dat wanneer je een smartphone wilt die tegen een stootje kan, die niet snel beschadigd en die lang mee moet gaan zonder al teveel schade te vertonen, kunststof de beste keuze is. Vooral polycarbonaat is een érg sterke vorm van kunststof en wordt onder andere gebruikt in schilden van de mobiele eenheid en kogelvrij glas. Daarnaast is polycarbonaat erg licht en hittebestendig.
Kunststof of aluminium?
Steeds meer fabrikanten stappen over op het gebruik van polycarbonaat voor hun kunststof smartphones dus van ‘goedkope plastic rommel’ is dan geen sprake meer. Er zijn zóveel soorten plastic en het ene soort plastic is het andere niet. Als je alle voor- en nadelen afweegt is kunststof, en dan vooral polycarbonaat, wat ons betreft de winnaar. Waarom? Omdat het belangrijk is dat je telefoon niet snel kapot gaat of beschadigd, zelfs wanneer je hem laat vallen. Wat ons betreft gaat duurzaamheid dan ook boven uiterlijk bij iets wat je dagelijks gebruikt en dat is waar kunststof in uitblinkt. Aluminium zorgt meer voor de strakke looks en weer minder voor duurzaamheid.
Kunststof vs aluminium: vergelijk acties van twee high-end aluminium smartphones en twee high-end kunststof smartphones! |
Uiteraard gaan beide materiaal gewoon lang mee wanneer je er zuinig op bent dus uiteindelijk komt het toch vaak neer op persoonlijke voorkeur. Waar heb jij de voorkeur voor? Laat het ons weten onder dit bericht of laat een berichtje achter op onze Facebook-pagina!
Tags: Aluminium, Chart, Discussie, Informatief, Plastic