Als het aan de Tweede Kamer ligt is beltegoed binnenkort weer langer dan een maand houdbaar. Een meerderheid heeft daar namelijk voor gestemd, met als doel een houdbaarheid van een half jaar.
Tweede Kamer pleit voor langere houdbaarheid beltegoed
Je betaalt voor bijvoorbeeld 300 belminuten en je maakt er in een maand slechts 120 op. Die overige 180 belminuten heb je ook voor betaald maar toch verdwijnen die minuten wanneer de maand voorbij is. Stel dat je die maand 20 minuten teveel belt dan moet je bijbetalen, ondanks dat je de vorige maand flink wat minuten over had. Dat moet binnenkort voorbij zijn, want een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het beltegoed minimaal een half jaar geldig blijft. De CDA, PVV, SP, D66 en PvdA hebben allen voor gestemd. ‘Doordat maatschappijen hoge tarieven rekenen als abonnees buiten hun bundel bellen, kiezen veel mensen een duurder abonnement. Daardoor houden ze minuten over, die ze na een maand meteen kwijt zijn. Wie weleens een maand veel moet bellen, is de klos.’, aldus Kees Verhoeven. De VVD is tegen het plan omdat het volgens de partij niet aan de overheid is om dit soort zaken te regelen. Wel vindt de VVD dat providers wat duidelijker mogen zijn over tarieven en voorwaarden.
Minister Kamp wil nog geen stappen ondernemen
Minister Kamp van Economische Zaken zegt voorlopig nog geen stappen te willen ondernemen. Wel gaat hij het ‘probleem’ aankaarten bij de drie telecomproviders. Hij verwacht dat de providers daarna zelf met een oplossing komen. Op deze manier kunnen providers zich meer van elkaar onderscheiden. Wel heeft de minister aangegeven de situatie in het najaar nog eens te bekijken wanneer de providers niks veranderen.
Providers mogelijk niet blij met de plannen
Volgens de Consumentenbond ‘verdienen’ providers maandelijks zo’n 68 miljoen euro aan beltegoed dat niet opgemaakt is. In totaal gaat dat op jaarbasis om zo’n 800 miljoen euro, wat een gigantisch bedrag is. Dat soort praktijken zullen dus over zijn als het plan van de Tweede Kamer doorgevoerd wordt en dan komt de vraag: hoe gaan providers die tientallen miljoenen compenseren?
Op GSMacties.nl kun je op de verschillende provider-pagina’s alle belangrijke informatie vinden. |
Bron: AD
Tags: Belminuten, Minister Kamp, provider, Tweede Kamer