Gisterenavond was het eindelijk zover: de onthulling van het langverwachte iOS 7. In de maanden voor de onthulling verschenen er regelmatig geruchten over het nieuwe design maar de kogel is nu dan eindelijk door de kerk.
Apple presenteert iOS 7
Er was nogal wat te doen rondom het nieuwe design van iOS in de maanden voor de aankondiging. Er zou nogal wat gaan veranderen maar niemand wist wat we konden verwachten. Gisteren was de onthulling van het nieuwe besturingssysteem en iOS 7 is daar in volle glorie gepresenteerd. Alle icoontjes zijn op de schop gegaan, de algemene look & feel van iOS is onder handen genomen en de gebruikerservaring zou flink verbeterd zijn. Ook functies en features zijn veranderd en daarmee is iOS 7 een van de meest ingrijpende updates van de laatste jaren.
De interface
Als eerste de interface, want die is compleet anders dan wat we gewend zijn. Felle kleuren, afgeronde icoontjes, een plat design en veel doorzichtige elementen. Alle icoontjes zijn zo gemaakt dat ze gebruik maken hetzelfde raster, waardoor het een samenhangend geheel wordt. Om de icoontjes wat meer naar de voorgrond te halen beweegt de achtergrond mee met bewegingen van de gebruiker. Hierdoor lijkt het alsof de achtergrond zich dieper in de telefoon bevindt en komen de icoontjes meer los.
Het notificatiecentrum
Er zal in iOS 7 niet standaard een terug-knop zitten. In plaats daarvan moet je van links naar rechts over het scherm vegen om een app te verlaten. Ook notificaties zijn onder handen genomen en het notificatiecentrum bevat nu tabjes. Zo kun je gemakkelijk de notificaties van vandaag zien en gemiste notificaties. Het is in iOS 7 daarnaast mogelijk om in het controle centrum om wifi in- en uit te schakelen en om een zaklamp aan en uit te zetten.
Multitasking
Multitasking is in iOS 7 aangepakt en zal zich aanpassen op basis van jouw gedrag. Stel dat je elke dag op een bepaalde periode Buienradar gebruikt dan zal iOS 7 die app van tevoren al voor je openen. Een notificatie kan ook een app direct openen. Hierdoor is de app direct ververst op het moment dat jij de notificatie krijgt en hoef je minder te wachten. Ook is het overzicht van geopende apps aangepast. Apps bevinden zich naast elkaar en door naar links of rechts te vegen kun je door de apps heen bladeren.
Siri en Safari
Aan Siri is weinig veranderd, maar je hebt via Siri nu wel de mogelijkheid instellingen te wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld via stemcommando’s de helderheid van je scherm aanpassen. Ook kan Siri meer vragen beantwoorden en vervult de assistent een belangrijke rol wanneer je auto gaat rijden en je telefoon wilt gebruiken.
Safari is wel flink op de schop genomen. Zo is de interface veranderd en kun je bij een zoekopdracht kiezen uit verschillende zoekmachines. Er is geen limiet meer van acht tabbladen en een tab kun je sluiten met een veeg naar de zijkant. Verder kun je kiezen voor een fullscreen optie en kun je een lijst openen van links die mensen die jij volgt op Twitter hebben geplaatst.
App Store
In de App Store is weinig veranderd. Nieuw is dat apps automatisch geüpdatet worden en dat er nieuwe filters bijgekomen zijn voor populaire apps en leeftijdsgroepen. Ook heeft Apple iTunes Radio aangekondigd, een dienst die erg lijkt op Pandora en Nokia Music. Je kunt in de app afspeellijsten beluisteren die door Apple zijn samengesteld. Wel kun je als luisteraar nummers goedkeuren of afkeuren waarna de afspeellijst dynamisch aangepast zal worden. iTunes Radio is gratis maar gebruikers krijgen wel advertenties te horen. Wil je geen last hebben van advertenties? Dan moet je iTunes Match hebben.
De release
iOS 7 zal dit najaar voor het publiek uit komen maar de eerste iPhone-proefversie is sinds gisterenavond beschikbaar voor ontwikkelaars. iOS 7 zal zoals gebruikelijk weer een breed scala aan apparaten ondersteunen: iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Mini en de iPod Touch (5e generatie).
Bekijk aanbiedingen van de iPhone 4 8GB, iPhone 4S en iPhone 5 |