Overheid VS: verzamelen telefoongegevens voorkomt terroristische aanslagen

Vandaag kwam naar buiten dat de Amerikaanse provider Verizon de gespreksinformatie van miljoenen klanten doorgeeft aan de inlichtingendienst NSA (National Security Agency). De Amerikaanse overheid heeft daar nu op gereageerd: het is om aanslagen te voorkomen.

Verizon speelt telefoongegevens van miljoenen klanten door naar overheid VS

VerizonTelefoonnummers, locatiegegevens, lengte van gesprekken en de tijd waarop een gesprek gevoerd is. Die gegevens worden door Verizon doorgegeven aan de nationale inlichtingendienst van de Verenigde Staten. En het gaat hierbij niet alleen om gegevens van gesprekken tussen verdachten, maar om gegevens van miljoenen klanten net als jij en ik. De daadwerkelijke gesprekken worden overigens niet opgenomen. De gegevens zijn aan het licht gekomen door een gelekt document dat stamt uit april. Dat document laat zien dat de overheid van de Verenigde Staten tot en met 19 juli het recht heeft gegevens van Verizon in te zien, en dan gaat het om alle gesprekken binnen de VS of tussen de VS en het buitenland.

Gegevens worden gebruikt om aanslagen te voorkomen

De wereld is nu natuurlijk te klein en als overheid moet je met een goede verklaring komen om dit goed te praten. De Amerikaanse overheid heeft die verklaring vandaag gegeven: het verzamelen van gegeven wordt gedaan om terroristische aanvallen te voorkomen. De gespreksinformatie zou een belangrijk instrument zijn om de Verenigde Staten te beschermen tegen aanvallen.

Wat wij ons dan afvragen: wat heb je aan miljoenen gegevens als je niet weet wat voor informatie er uitgewisseld wordt tussen bepaalde personen? Wat nou als de buurvrouw samen met die lieve man van de supermarkt een terroristische aanslag op het Witte Huis voorbereid? Puur door gegevens over de duur van een gesprek, of de locatie, weet je niet dat ze wat voorbereiden. Of worden er dan tóch (al dan niet sporadisch of op basis van steekwoorden) gesprekken opgenomen?

Bron: Nu.nl


Tags: , , ,