Samsung laat zien wat de ISOCELL-sensor kan

Samsung gaat in nieuwe high-end smartphones mogelijk een nieuwe foto-sensor gebruiken die kleuren meer natuurgetrouw vast moet leggen. Deze ISOCELL-sensor is vandaag aangekondigd door Samsung.

Grote pixels, kleine pixels, sensors en licht

Om een foto te maken heb je een aantal zaken nodig: licht, een lens en en een sensor. Het licht valt op die sensor en hoe groter de pixels op die sensor, hoe beter de foto. Grotere pixels vangen immers meer licht op en meer licht resulteert in een betere foto. In smartphones moeten sensors echter heel klein zijn wat erin resulteert dat de pixels ook kleiner moeten zijn, maar tegelijkertijd wil je wel gewoon goede foto’s kunnen maken.

Kleine sensor grote sensor

Links: een foto genomen met een kleine sensor en kleine pixels. Rechts: een foto genomen met een grote sensor en grotere pixels. Het verschil is duidelijk zichtbaar!

ISOCELL opvolger van de veelgebruikte BSI-techniek

De meestgebruikte techniek die gebruikt wordt in fotosensors is BSI (Back Side Illumination). We gaan niet in detail uitleggen wat het precies is en hoe het werkt want daar hebben we simpelweg niet genoeg verstand van. In het kort komt het er op neer licht door een pixel gaat, terechtkomt op een oppervlak dat licht opvangt en daarna wordt het verwerkt. Samsung gaat die techniek nu vervangen door ISOCELL. In de basis werkt het hetzelfde als BSI maar tussen iedere pixels zitten een fysieke ‘grens’ waardoor elke pixel geïsoleerd is. Hierdoor kunnen pixels accurater licht opvangen wat ervoor zorgt dat er ongeveer 30 procent minder kleur-kruisbestuiving zit tussen pixels.

BSI vs ISOCELLZoals je kunt zien zijn de witte overbelichte vlakken zo goed als verdwenen in de ISOCELL-foto en dat zorgt ervoor dat het bloemetje er beter uit ziet.

In het vierde kwartaal van dit jaar begint de massaproductie voor ISOCELL-sensors. Grote kans dus dat bijvoorbeeld de Galaxy S5 zo’n nieuwe sensor aan boord zal hebben.

Bron: Samsung Tomorrow


Tags: , , , , , ,