Met de introductie van de iPhone 5S introduceerde Apple ook ’s werelds eerste mobiele 64-bit-processor. Voorheen werden altijd 32-bit-processor gebruikt maar 64-bit is natuurlijk veel beter! Of toch niet?
De iPhone 5S, met de eerste 64-bit-processor!
Apple kondigde tijdens de persconferentie in september ’s werelds eerste 64-bit ARM-processor aan, wat een moeilijke naam is voor een nieuwe generatie mobiele processors. 32-bit is al jaren de standaard dus dan moet 64-bit wel stukken beter zijn. Een hoger cijfertje, gericht op de toekomst en… Ja, wat nog meer?
Het verschil tussen 32-bit en 64-bit
In computers en laptop vind je al een aantal jaar 64-bit-processors en steeds vaker wordt een 64-bit-versie van Windows geïnstalleerd. Ook Apple’s OS X is 64-bit. Dat 64-bit in de computerwereld gemeengoed is geworden is niet voor niets. 32-bit kan niet meer dan 3,5GB aan werkgeheugen aanspreken, dus ook al stop je 8GB in je computer, dan nog wordt er maar 3,5GB ‘gezien’. Programma’s worden steeds veeleisender en dus is er meer werkgeheugen nodig en dan wordt 64-bit interessant want dat biedt ondersteuning voor maximaal 18 miljard GB aan werkgeheugen. Dat moet de komende tientallen jaren zelfs nog wel genoeg zijn.
Het zijn echter voornamelijk de zwaardere grafische programma’s die echt gebruikmaken van al dat extra werkgeheugen terwijl de meeste doorsnee programma’s slechts een paar honderd MB gebruiken als ze open staan. Momenteel staan op deze computer programma’s als Word, Firefox en Outlook open, samen goed voor zo’n 350MB.
Naast meer werkgeheugen zijn er nog wel meer verschillen tussen 32-bit en 64-bit maar die gaan erg diep in op de architectuur en werking van processors, maar als gebruiker zul je het verschil nauwelijks merken. 64-bit wordt pas echt interessant en het verschil met 32-bit wordt pas echt groot als je aan de slag gaat met zware programma’s die enorm veel geheugen verbruiken.
64-bit in een smartphone
Oké, dus 64-bit is pas echt nuttig als je meer dan 3,5GB werkgeheugen gaat gebruiken in combinatie met zware programma’s. 64-bit in een smartphone heeft voor nu dus nog geen enkele zin, behalve dat een hoger cijfertje nou eenmaal leuker oogt. Het is een beetje hetzelfde als het 128GB-verhaal. Het is mogelijk om te implementeren en over een paar jaar zal het ongetwijfeld nodig zijn maar voorlopig gaan we niet meer dan 3,5GB nodig hebben in een smartphone. In tablets kan het misschien wel handig zijn, vooral als je foto’s wilt bewerken of video’s wilt monteren. 64-bit is niet sneller dan 32-bit op dit moment en zolang apps nog in 32-bit worden gemaakt zal er sowieso geen verschil zijn.
128-bit? Wordt aan gewerkt!
Terwijl 64-bit (zelfs op computers) nog niet volledig benut wordt is processorfabrikant ARM al bezig met 128-bit! Sterker nog, ARM zou de verwachting hebben dat de eerste 128-bit-processors binnen twee jaar op de markt verschijnen.
Vrijwel iedereen die het over 32-bit vs 64-bit heeft, heeft al moeite met uitleggen wat nou precies het merkbare verschil is. Als dat al lastig is, dan vragen wij ons af hoe dat zit met uitleggen waarom 128-bit beter is. 128-bit zal vast wat verbeteringen hebben ten opzichte van 64-bit maar of dat de komende jaren ook gebruikt gaat worden? We betwijfelen het!
Lees ook onze informatiepagina over RAM- en ROM-geheugen! Je kunt ook onze informatiepagina over de processor lezen voor meer informatie. |
Tags: 32-bit, 64-bit, ARM, cpu, Informatief, iPhone 5S, Processor