Handie, een prothese bestuurd met een smartphone

Een prothese is vaak duur en de flexibiliteit en mogelijkheden van een echt ledemaat wordt eigenlijk nooit geëvenaard. Er wordt echter gewerkt aan een goedkope handprothese die gemaakt kan worden met een 3D-printer en bestuurd met een smartphone.

Een prothese besturen met je smartphone

Voor wie door het leven moet gaan met een been, arm of hand minder is er de prothese. Op die manier wordt het ontbrekende of verwijderde lichaamsdeel vervangen en kun je weer wat normaler door het leven. Zo’n prothese is echter een erg dure oplossing en kosten lopen vaak in de duizenden euro’s. Dat het ook goedkoper kan laat het team achter Handie zien. Voor minder dan 400 dollar is het mogelijk een prothese te maken die kan bewegen door middel van impulsen die door een smartphone omgezet worden in beweging.

Handie skeletDe reden dat de prijs zo laag is ligt volgens het team achter de Handie voornamelijk aan twee dingen: bijna alle onderdelen worden gemaakt met een 3D-printer en in plaats van een duur apparaat om beweging mogelijk te maken wordt een smartphone gebruikt.

Handie meet elektrische signalen die afkomstig zijn van overgebleven spieren. Die signalen worden doorgegeven naar een smartphone en omgezet in beweging. Die beweging wordt vervolgens doorgegeven naar de prothese. Die prothese kan daarnaast ook nog eens gemakkelijk gerepareerd worden omdat je de onderdelen uit kunt printen en je kunt eenvoudig het design aanpassen. Uiteraard zijn er ook onderdelen die je kunt uit kunt printen, zoals kabels en de motortjes.

HandieDe reden dat er een smartphone wordt gebruikt komt doordat eigenlijk iedereen tegenwoordig wel zo’n toestel heeft. Tevens zijn smartphones tegenwoordig snel genoeg om de benodigde berekeningen uit te voeren zodat een prothese aangestuurd kan worden. Het is een mooi initiatief en op deze manier kunnen meer mensen in de toekomst gebruikmaken van een prothese zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Bron: James Dyson Award


Tags: , , , , , ,