De OnePlus One zag in 2014 al het levenslicht, maar met de OnePlus Two in het zicht hebben we besloten deze moeilijk te verkrijgen telefoon maar eens onder de loep te nemen. Want wat OnePlus met de One kan, kunnen ze met de Two beter (waarschijnlijk).
De OnePlus One kwam vorig jaar uit en werd in de weken daarvoor met veel bombarie geïntroduceerd. Veel smartphone voor (heel erg) weinig geld, bijna te mooi om waar te zijn! De populariteit was immens en de OnePlus One is nooit in de winkels verschenen. Lange tijd kon je de telefoon alleen op uitnodiging kopen direct bij OnePlus. Daarna verscheen het uitnodiging-programma maar nog altijd kon je hem alleen bij OnePlus zelf kopen. Het bedrijf heeft echter wel flink wat teweeg gebracht in de smartphonemarkt door high-end hardware te koppelen aan een prijs van slechts 250 euro. Wat zit er dan zoal in de OnePlus One?
Scherm – 5,5 inch LTPS met een resolutie van 1080 x 1920 pixels
Grootte – 152,9 x 57,9 x 8,9 mm
Gewicht – 162 gram
Processor – Snapdragon 801, quad-core 2,5GHz
Werkgeheugen – 3GB
Opslag – 16GB of 64GB, geen MicroSD
Camera – 13 megapixelcamera achter, 5-megapixelcamera voor
Accu – 3100mAh Li-Po accu
Besturingssysteem – Android 5.0 (CyanogenMod 12)
Design
Met zijn 5,5 inch-scherm is de OnePlus One absoluut geen kleine smartphone maar hij ziet er erg strak uit. Een mooi groot scherm, extra nadruk op de randen en een zeer aparte achterkant die wat doet denken aan heel fijn schuurpapier. De achterkant voelt best goed aan en door de grovere textuur glijdt de telefoon niet snel uit je hand. Er is ook een versie met een gladde witte achterkant, maar die hebben wij niet kunnen testen.
De One heeft twee knoppen: volume en aan/uit. Aan de onderkant zitten de speakers en de MicroUSB-aansluiting en bovenop zit de audio-ingang. Links, boven de volumeknop, zit overigens nog de simtray. Aan de bovenkant van het scherm bevinden zich de telefoonspeaker en de frontcamera. Achterop zit de hoofdcamera met dubbele LED-flits.
Het scherm oogt scherp maar in de zon wordt er wel een blauwe glans zichtbaar wat de leesbaarheid niet ten goede komt. Op de volle helderheid wordt de leesbaarheid in de zon iets beter, maar heel goed is het dan nog steeds niet.
Features en software
De OnePlus One is een smartphone zonder poespas. Geen optische beeldstabilisatie voor de camera, geen vingerafdrukscanner en geen tientallen overbodige apps. Maar voor een losse prijs van 250 euro mag je dat ook allemaal niet verwachten vinden wij. Wat je wél krijgt is een enorm vloeiende ervaring. De telefoon draait standaard op Android 4.4 maar is te upgraden naar Android 5.0 en er staat CyanogenMod op, een van de bekendste ROMs voor Android. Het lijkt erg op de standaard Android-ervaring met hier en daar wat verbeteringen en extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld je telefoon wakker maken door dubbel op je scherm te tikken en er zijn flink wat opties om het uiterlijk van Android aan te passen.
De One reageert ontzettend goed en snel. Eigenlijk gewoon geen klachten wat dat betreft. Hij doet gewoon wat ie moet doen zonder allerlei extra’s. Veel gebruikers maken dan ook niet geheel onterecht de vergelijking met een Nexus-smartphone, wat de meeste pure Android-smartphone is die je kunt krijgen.
Camera
De camera is anno 2015 misschien wel de belangrijkste feature van een smartphone. In 2013 werden er maar liefst 350 miljoen foto’s per dag (!!) naar Facebook geüpload, wat echt een krankzinnig aantal is. Dan komen daar nog apps als Vine, Instagram, Twitter, Snapchat en WhatsApp bij en ga zo maar door. Kortom: de camera is heilig. Gelukkig stelt de OnePlus One op dat gebied niet teleur. De 13-megapixelcamera maakt prima foto’s en je hebt een aantal opties om uit te kiezen.
Je kunt kiezen voor 4:3 of 16:9 in verschillende resoluties, de kwaliteit kun je zelf kiezen, je kunt foto’s opslaan als RAW (DNG) en je hebt nog opties als de manier om te focussen, ISO-waarde en belichting die je in kunt stellen. Qua video kun je kiezen uit 4K (DCI en UHD), 1080P (30 of 60 frames per seconde), 720P (30, 60 of 120 frames per seconden) en nog een aantal lagere resoluties. Ook kun je de codecs voor video en audio kiezen. Dan heb je nog de algemene opties zoals de aan/uit-knop gebruiken om foto’s te maken, volume-knoppen om te zoomen, instellen voor linkshandig gebruik en de helderheid van het scherm tijdens het gebruiken van de camera.
Ook de video’s zien er gewoon prima uit en vooral op 4K is het haarscherp! Door het ontbreken van optische beeldstabilisatie beweegt het beeld wel wat sneller, maar dat mag de pret niet drukken. Het geluid is ook dik in orde. En als je leuke slowmotion-beelden wilt schieten dan kan dat ook! Helaas kun je alleen in 720p filmen in slowmotion (120 frames per seconde), maar het ziet er wel heel erg leuk uit. Een nadeel van het filmen in 60 of 120 frames per seconden is overigens wel dat er geen geluid opgenomen wordt.
Conclusie
250 euro voor een smartphone met high-end prestaties, dat is eigenlijk de conclusie. Het is een ‘zuivere’ Android-ervaring gekoppeld aan snelle hardware, een mooi design en een goede camera. Gewoon een goede no-nonsense smartphone. De accu gaat makkelijk een dag mee en is vergelijkbaar met de topmodellen van HTC, Sony en Samsung.
En dan gaan we nu weer even terug naar de OnePlus 2. Die zal helaas geen 250 euro gaan kosten, maar eerder rond de 400 euro. Dat is flink wat duurder, maar als OnePlus al een beest van een smartphone kan maken voor 250 euro dan zijn wij héél benieuwd wat ze voor 400 euro kunnen doen. Daar komt ook nog eens bij dat 400 euro alsnog ruim onder de prijzen van de concurrentie zit. De OnePlus 2 is dus een smartphone om nauwlettend in de gaten te houden! En mocht je nu op zoek zijn naar een zeer degelijke smartphone dan is de OnePlus One een absolute aanrader!
Tags: Hands on, OnePlus, OnePlus 2, OnePlus One, Review