Diverse bus- en trambestuurders van verschillende maatschappijen luiden de noodklok wat fietsers die druk bezig zijn met whatsappen. Het risico op ongelukken zou steeds groter worden.
Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen is niet verboden in Nederland. Je mag gewoon bellen en muziek luisteren tijdens het fietsen, maar de Rijksoverheid meldt wel dat je op het verkeer moet blijven letten zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dat laatste lijkt steeds meer een probleem te worden want steeds meer fietsers zijn al whatsappend onderweg. Bus- en trambestuurders van Connexxion, RET, GVB, HTM en Syntus hebben nu de noodklok geluid. “Wie belt, kijkt tenminste nog voor zich uit. Dankzij Whatsapp fietsen grote groepen jongeren rond als een kip zonder kop,” aldus Syntus-woordvoerder Melanie Snijders in het Algemeen Dagblad.
Volgens HTM, een maatschappij die het tramvervoer regelt in de Haaglanden, moet er soms wel tot veertig keer per rit ingegrepen worden om een ongeval af te wenden. Soms is toeteren of afremmen voldoende maar er moet ook wel eens een noodstop uitgevoerd worden.
Minister Schultz van Verkeer heeft eerder dit jaar aangegeven niets te zien in een verbod op whatsappen op de fiets, voornamelijk omdat het moeilijk te handhaven is. Een andere optie naast een verbod is volgens busmaatschappij Connexxion voorlichting op scholen om scholieren te wijzen op de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets te wijzen. Mocht je als fietser het verkeer hinderen of in gevaar brengen dan kun je overigens wel veroordeeld worden.
Onveilig fietsgedrag in Duitsland wel beboet
In Duitsland zijn er wel wetten opgesteld die onveilig fietsgedrag door het gebruik van een mobiele telefoon moeten voorkomen. Wie in Duitsland niet handsfree belt op de fiets krijgt een boete van 25 euro en wie een koptelefoon draagt en daarmee naar harde muziek luistert krijgt een boete van 10 euro.
Tags: Buschaffeur, Connexxion, Gevaarlijk, Handsfree, HTM, Mobiele telefoon, WhatsApp, whatsappen