Smartphone mag niet zomaar doorzocht worden door politie

De huidige wetgeving stelt dat de Nederlandse politie een telefoon mag doorzoeken na inbeslagname. De wet stamt echter uit een tijd dat smartphones nog niet bestonden en zou inmiddels achterhaald zijn want een smartphone is veel meer dan zomaar een telefoon.

Politie agent - BDMedia.nl (Bram van Oosterhout)

Bron: BDMedia.nl (Bram van Oosterhout)

De wet, zoals die nu nog gehanteerd wordt, is in strijd met het Europese mensenrechtenverdrag volgens het Gerechtshof in Leeuwarden. Voorheen stonden er op een telefoon voornamelijk gegevens over het belverkeer en sms’jes, maar inmiddels is er veel veranderd. Op een smartphone staat véél meer dan alleen gegevens over het belverkeer. Denk aan complete gesprekken, social media, eigen filmpjes en foto’s en diverse andere privégegevens.

Op 22 april 2015 heeft het Gerechtshof geoordeeld dat de ‘onbegrensde’ onderzoeksbevoegdheid in strijd is met artikel 8 van het Europese mensenrechtenverdrag. Ook is het niet juist dat de politie een telefoon mag doorzoeken zonder tussenkomst de rechter.

De inbeslagname, het onderzoek aan de srnartphone en het lichten van gegevens van die smartphone door de politie op grond van artikel 94 Sv. vormen een inbreuk op de door artikel 8 EVRM verleende bescherming van de persoonlijke levenssfeer“, aldus het Gerechtshof.

Het oordeel van het Hof komt na een rechtszaak waarbij de uitdraai van een WhatsApp-gesprek werd gebruikt. Dat gesprek was verkregen na het doorzoeken van de telefoon van de verdachte. Volgens het Hof staat ook zonder het WhatsApp-gesprek vast dat de verdachte schuldig is (hij is opgepakt voor openlijke geweldpleging) en dus was een uitdraai van dat gesprek helemaal niet nodig. De uitspraak van het Hof is dus ook niet van invloed op de uitspraak in die rechtszaak.

Bron: Nu.nl


Tags: , , , , ,