Google heeft de preview van Android M uitgebracht. Android M is de nieuwste versie van Android en zal in het najaar officieel uit komen. Het versienummer en de officiële naam zijn nog niet bekend.
Vorig jaar rond deze tijd bracht Google de preview voor Android L uit. De uiteindelijke naam en het versienummer waren op dat moment nog onbekend maar ontwikkelaars konden met de preview alvast aan de slag met de nieuwe functies. Later werd Android L officieel uitgebracht als Android Lollipop met versienummer 5.0. Hetzelfde doet Google nu ook weer, maar dan met Android M. Net als de vorige keer is er geen naam bekendgemaakt en ook het versienummer is onbekend.
Je telefoon langer in standby
Android M moet beter met de accu van een telefoon omspringen als deze standby staat. De twee nieuwe functies zijn Doze en App Standby. Doze is vooral bedoeld als je echt helemaal niks doet met je telefoon, bijvoorbeeld als je aan het slapen bent en de telefoon op het nachtkastje ligt. Je telefoon wordt dan zo goed als uitgeschakeld: apps kunnen niet stiekem op de achtergrond ‘wakker’ worden, er wordt niet gezocht naar wifi-signalen, er kan geen data gesynchroniseerd worden en het netwerk staat op een laag pitje. Pushnotificaties komen wel nog door zodat je niks belangrijks zult missen.
App Standby is bedoeld wanneer je de telefoon gebruikt zoals je dat normaal ook zult doen. Android kijkt dan of een app die op de achtergrond draait ook echt op de achtergrond moet draaien op dat moment. Als een app niet perse op de achtergrond hoeft te draaien schakelt Android deze uit. Ook wanneer een app langere tijd niet gebruikt wordt zal deze uit de achtergrond verdwijnen en wordt netwerkverkeer voor die app geblokkeerd tot de app weer geopend wordt.
Een Nexus 9 (tablet) ging volgens Google maar liefst twee keer zo lang meer in standby met Android M.
Zelf instellen wat apps wel en niet mogen
Een doorn in het oog van veel smartphonegebruikers zijn de toestemmingen die apps nodig hebben om geïnstalleerd te worden. Wanneer een app aangepast is voor Android M zal deze bij de installatie niet meer om diverse toestemmingen vragen. In plaats daarvan krijg je een schermpje te zien elke keer dat een specifieke toestemming nodig is en daar kun je dan aangeven of de app toestemming voor iets moet krijgen of niet.
Deze nieuwe manier van toestemming verlenen aan een app om bepaalde zaken in te zien/ te gebruiken is een flinke verbetering ten opzichte van hoe het eerst was. In de huidige versie van Android, maar ook op iOS en Windows Phone, krijg je een lijstje te zien van de verschillende vereisten die een app heeft voordat je hem kunt installeren. Soms staan daar best vreemde zaken bij, zoals het in moeten kunnen zien van je contactlijst bij een zaklamp-app bijvoorbeeld. Dat je kunt zeggen of een app is wel of niet mag op het moment dat de app datgene nodig heeft is dus een stuk beter! Dan weet je ook meteen of het nodig is of niet.
Google Now kan meer
Google Now is de virtuele assistent die in Android zit en in Android M kan Google Now meer dan ooit! Zo kan Google Now nu naadloos overweg met informatie uit apps. Zo kan het zijn dat je een berichtje binnenkrijgt van een vriend(in) die voorstelt naar een restaurant te gaan. Als je vervolgens de homeknop ingedrukt houdt krijg je een Google Now ‘kaartje’ te zien met daarop gegevens van het restaurant, een optie de navigatie te starten en de mogelijkheid een tafeltje te reserveren. Het kan ook zijn dat er over een film gepraat wordt in bijvoorbeeld WhatsApp en dat je met Google Now direct informatie over die film krijgt, inclusief linkjes naar bijvoorbeeld IMDB.
Google Now werkt ook met diverse andere apps, en werkt ook op basis van stemcommado’s. Apps moeten wel geïndexeerd zijn door Google en ontwikkelaars kunnen met extra code in de app extra informatie doorsturen naar Google Now.
Diverse andere nieuwtjes
De verbeterde accuduur in standby, de verbeterde manier om toestemmingen van apps te regelens en de betere integratie van Google Now zijn natuurlijk de speerpunten van Android M op dit moment maar er is nog meer veranderd. Zo zit er in Android M standaard code voor een vingerafdrukscanner. Zo kunnen vingerafdrukscanners in de toekomst meer met het besturingssysteem omdat fabrikanten de scanner direct met Android kunnen laten werken. Nu moeten fabrikanten nog vaak zelf een manier implementeren om het te laten werken.
Apps kunnen aangeven dat bepaalde links in de app geopend moeten worden in plaats van in de browser. Zo kan de Facebook-app aangeven dat Facebook-linkjes in de app geopend moeten worden in plaats van in de browser.
Instellingen van apps kunnen al langer gesynchroniseerd worden in Android maar in Android M staat het standaard aan. Je hoeft dus niet bang te zijn instellingen kwijt te raken als je een nieuwe telefoon koopt!
De interface is grotendeels ongewijzigd maar wat wel veranderd is is de app-lijst. De lijst is nu verticaal in tegenstelling tot horizontaal. Ook is de lijst niet meer opgedeeld in pagina’s. De meestgebruikte apps staan bovenaan de lijst en met de nieuwe zoekfunctie kun je eenvoudig naar apps zoeken.
Ook de manier waarop geluid geregeld is is verbeterd. In Android 5 werkt het op stil zetten van de telefoon wat omslachtig en het werkt ook niet helemaal lekker en dat is in Android M opgelost. Je hebt nu meer opties tot je beschikking zodat je het precies in kunt stellen zoals jij wilt.
Tags: Android M, Google I/O, Google Now