We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt dat een telefoon kapot is gegaan buiten de garantieperiode. Dan heb je een aantal keuzes, maar die kosten meestal klauwen met geld. Er is echter ook een goedkopere methode: het zelf oplossen.
Pas op! Als je niet 100% zeker bent van je eigen kunnen dan kun je de reparatie van een smartphone beter over laten aan iemand die er voldoende verstand van heeft. Dit kan bijvoorbeeld een vriend/kennis van je zijn.
Er zijn nogal wat onderdelen van een telefoon die van de een op de andere dag defect kunnen raken. Als dat binnen de garantieperiode is dan kun je je telefoon opsturen en heb je hem met een weekje of twee weer terug. Buiten de garantieperiode is dat een ander verhaal. Je kunt hem dan ook wel opsturen, maar dan krijg je een rekening voor je kiezen die vaak niet al te mals is. Maar met een defect blijven zitten is natuurlijk ook geen optie en een nieuwe telefoon ben je misschien nog niet aan toe. Een andere keuze is zelf aan de slag gaan, maar dan moet je wel rekening houden met een aantal zaken:
– Heb je de juiste gereedschappen in huis?
– Ben je handig met elektronica?
– Weet je wat er kapot is aan je telefoon?
– Kun je het kapotte onderdeel zelf bestellen?
– Heb je een back-up telefoon voor het geval het mis gaat?
Heb je de juiste gereedschappen in huis?
Met een standaard kruiskopschroevendraaier ga je niet ver komen en eigenlijk heb je niks aan de meeste standaard gereedschappen. Voor veel telefoons heb je minimaal een torx-schroevendraaier nodig, maar er zijn nog héél veel andere soorten specialistische gereedschappen die je mogelijk nodig zult hebben. Hieronder zie je de inhoud van een standaard smartphone reparatie kit.
Ben je handig met elektronica?
Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg maar een smartphone repareren als je niet handig bent met elektronica is geen slim idee. Je moet heel voorzichtig te werk gaan om de kans op schade te minimaliseren. Een kabeltje is zo losgetrokken bijvoorbeeld en statische elektriciteit en printplaatjes gaan niet samen. Je kunt dan ook het beste repareren op een speciale antistatische mat, maar als je dat niet hebt is een houten tafel ook prima. En als je helemaal op safe wilt spelen dan kun je latex handschoenen aantrekken. Als je dan daadwerkelijk gaat repareren ga dan zo voorzichtig mogelijk te werk en forceer niks!
Op Youtube staan overigens tal van video’s die zeer gedetailleerd uitleggen hoe je een telefoon uit elkaar haalt. Als je zoekt op de telefoonnaam in combinatie met disassembly of reparatie dan krijg je in de meeste gevallen meer dan genoeg resultaten die je begeleiden met wat je wilt doen.
Weet je wat er kapot is aan je telefoon?
Ook dit behoeft eigenlijk geen uitleg want je gaat niet aan een reparatie beginnen als je niet weet wat er kapot is. Soms kom je er vrij gemakkelijk achter wat de reden van een defect is omdat specifieke functies opeens niet meer werken, maar soms is het ook wat lastiger om erachter te komen wat er nou precies kapot is. Maar als je telefoon niet meer oplaadt dan weet je dat de USB-poort of batterij waarschijnlijk kapot is, als je koptelefoon niet meer werkt is die aansluiting waarschijnlijk kapot en ga zo maar door.
Als je niet zeker weet wat er kapot is kun je de symptomen intypen in Google en vaak krijg je dan ook een redelijk goed beeld op wat het probleem precies is.
Kun je het kapotte onderdeel zelf bestellen?
Wie een kijkje neemt op Ebay en op zoek gaat naar onderdelen ziet dat bijna alle onderdelen van een smartphone wel los te bestellen zijn. Je zult dan wel moeten zoeken met Engelse termen. Zo is een aansluiting van de koptelefoon een headphone jack en een USB-poort is bijvoorbeeld een USB connector. Veel onderdelen kosten slechts een paar dollar, vaak inclusief verzendkosten, dus duur is het niet. Het duurste onderdeel is in de meeste gevallen een nieuw scherm en dat kost vaak enkele tientallen dollars.
Heb je een back-up telefoon voor het geval het mis gaat?
Je moet altijd rekening houden met het ergste. Het kan zijn dat je per ongeluk iets kapot maakt, hoewel die kans klein is als je een tutorial volgt en voorzichtig te werk gaat. Maar mocht er toch iets mis gaan, zorg dan dat je een vervangende telefoon bij de hand hebt. Dat kan je vorige smartphone zijn, of een goedkope 2e telefoon die je ergens hebt liggen. Er is namelijk niks zo vervelend als niet bereikbaar zijn.
Je kunt natuurlijk ook een nieuwe telefoon bestellen als je oude telefoon niet meer te redden is. Neem een kijkje op onze vergelijker om te zien of er iets bij zit wat misschien wel de perfecte vervanger is van je defecte smartphone!
Tags: Defect, Onderdeel vervangen, Reparatie, Smartphone reparatie, Telefoon kapot, Telefoon repareren