We kennen het wel, de verhalen dat veel mobiel bellen de kans op kanker zou verhogen. Straling en radiogolven, allemaal dicht bij onze grijze massa. Een Deens onderzoeksteam komt nu met de resultaten waar veel mensen blij mee zullen zijn.
Je ziet ze wel eens voorbij komen op straat of op de televisie: mensen die een bloedhekel hebben aan straling en er alles aan doen om bijvoorbeeld UMTS masten weg te krijgen, want die zouden kankerverwekkend zijn. Ook mobieltjes zijn kwaadaardig en al die ongezonde radiogolven die je hersenpan penetreren kunnen zorgen voor kanker. Hoe graag die mensen ook willen dat mobiele technologie kwaadaardig is: een Deens onderzoeksteam komt nu, na 18 jaar onderzoeken, met een conclusie. Het onderzoek is uitgevoerd door het Deense ‘Institute of Cancer Epidemiology’ en zij hebben 18 jaar lang een hele hoop mensen onderzocht. In die 18 jaar zijn 358.403 gebruikers van mobiele telefoons onderzocht. Van al die mensen is bij 356 personen hersenkanker aangetroffen en bij 856 mensen werd kanker aangetroffen in het centrale zenuwstelsel. En voordat enkele mensen gaan roepen dat ze gelijk hebben over de kankerverwekkende telefoontjes: die aantallen zijn normaal en vergelijkbaar met cijfers afkomstig van mensen die geen of nauwelijks mobiele telefoons gebruiken.
Zelfs bij gebruikers die al langer dan 13 jaar mobiel bellen is geen verhoging te vinden in de kans op kanker. Volgens de onderzoekers is dit het beste bewijs tot nu toe dat mobiel gebruik niet zorgt voor kanker. Wel geven ze aan dat ze nog langer willen onderzoeken wat het effect van mobieltjes is op kinderen en wat het effect is op mensen die de telefoon meer gebruiken dan gemiddeld. Maar vooralsnog is er niks aan de hand en kun je met een gerust hart mobiel bellen.
Bron: BBC