Een paar jaar terug werd je nog doodgegooid met ringtone reclames. Crazy Frog, lachende babies, legio themesongs, polyfone ringtones, monotones, realtones en ga zo maar door. Nu is het wat anders, maar hoe maken ze tegenwoordig ringtones?
Ringtones bestaan er in alle soorten en maten
Herinner je nog dat je bij een nieuwe telefoon direct alle ringtones wilde uitproberen? Vaak tot vervelens toe, maar ze klonken vaak zo leuk! Tegenwoordig is de nieuwigheid er wel vanaf, maar de ringtones bestaan nog altijd en in alle soorten, genres en gemaakt met elk denkbaar instrument. Samsung heeft nu een kijkje gegeven in hun ringtone-creatie-proces. Een erg bijzonder proces waar veel werk in zit. Veel meer werk dan wij in ieder geval dachten!
Dure geavanceerde apparatuur en een heel team voor ringtones
In het Sound Lab van Samsung staan elektronische piano’s, grote professionele speakers en verschillende manieren om geluid te maken en op te nemen. De mensen achter de ringtones worden Auditory User Interface (AUI) designers genoemd en zij moeten voor de geluidjes zorgen die perfect passen bij een telefoon. Er moeten enorm veel geluidjes gemaakt worden, van het ‘simpele’ bliepje tot de mooi gecomponeerde ringtone. Naast een leuk deuntje moet een ringtone de gebruiker ook direct laten weten dat je met een bepaald merk te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan de zéér kenmerkende Nokia ringtone, of de iPhone ringtone, die je meteen koppelt aan een telefoon als je ze hoort.
Achter een ringtone zit een hoop planning en onderzoek
Het team moet met drie zaken rekening houden bij het maken van een ringtone:
1. Een ringtone moet ‘likeable’ zijn, wat betekent dat het leuk klinkt en dat jij het niet erg vindt om hem vaker te horen.
2. Je moet de melodie kunnen herinneren.
3. De ringtone moet zeggen ‘ik ben van een Samsung telefoon’.
Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden dat de gemiddelde gebruiker een telefoon binnen 10 seconden oppakt, maar dat de meeste telefoons tot 30 seconden over kunnen gaan. Binnen 10 seconden moet een ringtone dus voldoen aan de drie criteria, waarna ook de overige 20 seconden gevuld moeten worden.
Vele uren werk voor het geluid van een waterdruppel
Het nieuwste toptoestel van Samsung, de Galaxy S3, staat bekend om zijn focus op de natuur met bijpassende geluidjes. Nu zul je denken dat natuurlijke geluidjes maken makkelijk is, maar dát is niet zo. Denk bijvoorbeeld aan de kleine golfjes in het water als je je toestel unlocked. Het team heeft honderden keren een dergelijk effect gecreëerd met echt water om uiteindelijk het geluidje te vinden wat goed is. Uren en uren aan werk om het perfecte geluidje te vinden of te maken, zodat het overeenkomt met jouw verwachtingen van een dergelijk geluidje.
Ringtones zijn een belangrijk deel van de telefoon en er zit enorm veel werk in om precies die sfeer neer te zetten die de gebruiker vastgrijpt en niet meer loslaat. Van simpele ringtones gemaakt op de computer naar ringtones waar hele teams met zeer geavanceerde apparatuur weken of maanden aan werken. De ringtones zijn misschien steeds meer uit het beeld verdwenen, maar anno 2012 zijn ze beter en mooier dan ooit!
Bron: Samsung