HTC hoopte de met de HTC One-serie de wereld te veroveren. Toestellen met goede specificaties, een goed design en goede reviews, maar toch wilde het niet vlotten met de verkoop. Nu probeert HTC het opnieuw en wel met de HTC One.
HTC komt terug met de HTC One
HTC heeft een slecht jaar achter de rug, ondanks dat ze met goede toestellen op de markt kwamen. Maar goede toestellen alleen zijn geen garantie op succes, al helemaal niet als je bedrijven als Apple en Samsung als concurrent hebt. Die twee bedrijven kunnen véél meer geld gebruiken voor promotie en bereiken daarmee heel wat meer consumenten. HTC heeft dat geld simpelweg niet dus moeten ze het anders aanpakken en dat doen ze in de vorm van de HTC One. De HTC One gaat voor innovatie en moet daarmee de consument overtuigen.
Vergelijk nu al de prijzen van de HTC One |
Uiterlijk en hardware
De HTC One ziet er erg stijlvol uit. Het design doet qua voorkant wel wat denken aan de BlackBerry Z10 in combinatie met de achterkant van de HTC 8S, maar het oogt wel erg lekker. De achterkant is licht gebogen waardoor het lekker in de hand moet liggen. Qua materialen is voornamelijk gebruik gemaakt van aluminium, een materiaalsoort dat HTC tot een paar jaar geleden nog veelvuldig gebruikte in veel van zijn toestellen.
Qua hardware heeft de HTC One niks om over te klagen. Een full HD 4,7 inch scherm, 2GB werkgeheugen, 32GB opslaggeheugen (wellicht ook een 64GB-versie), 23GB Dropbox-opslag, bluetooth 4.0, NFC en ondersteuning voor Nederlandse 4G-netwerken. Daarnaast maakt de HTC One gebruik van de gloednieuwe Snapdragon 600, de opvolger van de veelgebruikte Snapdragon S4 Pro-processor. Deze heeft vier processor-cores die draaien op maximaal 1,7GHz.
Software
De HTC One is uitgerust met Sense 5, welke een aantal veranderingen met zich meebrengt. Zo is er een homescreen met de naam Blink Feed. Deze kun je het beste zien als een combinatie van Live Tiles en de Hub uit BlackBerry 10. De tiles geven informatie weer op basis van social media en nieuwsfeeds. Daarnaast kun je ook voor een normaal homescreen met widgets en icoontjes kiezen. Qua Android-versie zit 4.1 op het toestel met waarschijnlijk een update naar Android 4.2 in het vooruitzicht.
Een mooie functie is Sense TV welke je HTC One omtovert tot afstandsbediening. De HTC One heeft namelijk de mogelijkheid infrarood te gebruiken. Door in Sense TV in te voeren welke TV je hebt worden instellingen van de afstandsbediening overgenomen en kun je zappen met je smartphone.
Ultrapixels in plaats van megapixels
De camera is een van de meest innovatieve features van het toestel. De HTC One maakt foto’s met een resolutie van ongeveer 4,1 megapixels, wat flink minder is dan het aantal megapixels van concurrerende smartphones. De pixels zijn echter groter en de sensor werkt op een iets andere manier. HTC spreekt dan ook over Ultrapixels en niet megapixels. Daarnaast maakt de HTC One gebruik van optische beeldstabilisatie en is de lensopening vrij groot. Hierdoor is het mogelijk de sluiter langer open te zetten om zo ook bij minder licht foto’s te maken. Daarnaast is de beeldstabilisatie erg handig wanneer je filmt. De Nokia Lumia 920 maakt ook gebruik van optische beeldstabilisatie en dat werkt verbazend goed!
Een filmpje van de optische beeldstabilisatie van de Lumia 920:
Het is met de HTC One mogelijk om HDR-filmpjes te maken. Dat betekent dat er twee filmpjes tegelijkertijd worden opgenomen met verschillend dynamisch bereik. Hierdoor zijn zowel lichte als donkere plekken goed zichtbaar in filmpjes.
Ook maakt de HTC One gebruik van twee microfoons om geluid op te nemen. Op die manier moet geluid niet meer vervormen ongeacht het volume. Dezelfde techniek heeft Nokia ook toegepast in de Nokia 808 PureView, Lumia 820 en Lumia 920.
Conclusie, prijs en release
Qua hardware en innovatieve features is de HTC One een absolute topper. De camera zou naar verluid erg goed zijn, je kunt hem gebruiken als afstandsbediening, er wordt gebruik gemaakt van een nieuw homescreen en de specificaties zijn erg goed. Toch is succes nog niet verzekerd, al helemaal niet wanneer Samsung binnenkort met de Galaxy S4 op de proppen gaat komen, of Apple met een iPhone 5S of iPhone 6. Wat dat betreft is het wel slim om de HTC One nu al aan te kondigen. Nog voor het Mobile World Congress, nog voor de aankondiging van een nieuwe Samsung of Apple. Op deze manier kan HTC alvast een voorsprong opbouwen.
En dan komen we bij de release en de prijs. De HTC One moet over 3 weken in Nederland in de winkels liggen met een adviesprijs van 699 euro. Hiermee is het de duurste telefoon ooit van HTC en hij is daarnaast fors duurder dan vergelijkbare high-end smartphones. Zo kost een Lumia 920 los 580 euro, de Galaxy S3 (32GB) heb je al voor 525 euro, de BlackBerry Z10 voor 581 euro en de Sony Xperia Z voor 630 euro. Het enige vergelijkbare toestel dat duurder is op dit moment is de iPhone 5 32GB met een prijs van rond de 770 euro.
Vergelijk nu al de HTC One aanbiedingen |
Tags: HTC, HTC M7, HTC One, Sense 5.0, Ultrapixels