Er zijn veel gebruikers die custom roms installeren op hun Android telefoon. Enerzijds om te kijken of stabiliteit en functionaliteit verbeteren ten opzichte van de normale rom en anderzijds om te kijken of de stabiliteit verbeterd wordt. Wat is een custom rom eigenlijk?
Je telefoon wordt geleverd met een standaard rom. Op die rom staat het Android besturingssysteem. Zo worden sommige telefoons bijvoorbeeld geleverd met stock Android of Android in combinatie met een skin zoals Samsung TouchWiz of HTC Sense. Op het internet is er een zeer actieve groep mensen (XDA-Developers bijvoorbeeld) die custom roms maakt. Die roms zijn gebaseerd op bestaande meegeleverde roms of beta versies en zijn vaak net wat sneller, stabieler en bevatten soms wat meer features.
Een ontwikkelaar heeft nu een Android app ontwikkelt gemaakt waarmee het mogelijk is om tot 5 custom roms op de telefoon te zetten. Wanneer je de telefoon opstart kun je kiezen welke custom rom je opstart. Dit is vooral handig voor mensen die veel custom roms testen of even willen kijken welke custom rom voor hun het meest geschikt is.
Er is echter wel een probleempje voor Nederlandse gebruikers want BootManager werkt vooralsnog alleen maar met de HTC Desire Z. De app zou overigens wel gewoon moeten werken op andere toestellen, maar die toestellen worden niet officieel ondersteund. Gebruikers uit de Verenigde Staten hebben meer keuze uit officieel ondersteunde toestellen. Ook waarschuwt de ontwikkelaar dat de app nog bugs bevat en dat sommige roms minder goed werken dan anderen.
BootManager laat de gebruiker verschillende boot.img bestanden van custom roms op de SD kaart zetten waardoor de rom dus vanaf je SD kaart opstart. Voorheen moest je, wanneer je een custom rom wilde installeren, eerst een backup maken, de nieuwe rom over de oude heen installeren en de backup terug zetten. Nu kan het dus met een app waardoor je veel sneller weet of een bepaalde custom rom iets voor jou is. Wel kunnen de roms wat trager zijn dan normaal, maar dat komt omdat een SD kaartje doorgaans minder snel is dan het interne geheugen van de telefoon.