Nederland is nu 25 jaar verbonden met het internet

Afgelopen weekend was er eentje om niet snel te vergeten. Het internet in Nederland vierde namelijk zijn jubileum! Zondag was het precies 25 jaar geleden dat ons koude kikkerlandje aangesloten werd op het wereldwijde netwerk.

17 november 1988, een historische dag

Op zondag 17 november 1988 om half 3 ’s middags kwam er een mailtje binnen bij Piet Beertema, systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica. In dat mailtje stond: “Dank je voor de extra informatie re: CWI-ETHER, net #192.16.184. Dit is om je te laten weten dat we de status van dit netwerk hebben veranderd naar verbonden.”

Eerste Nederlandse emailEn dat was het begin van internet in Nederland, althans, het was de eerste stap. Internet was toen nog zó duur dat het ondenkbaar was dat het ooit beschikbaar zou zijn voor particulieren.

Internet bedoeld voor Ministerie van Defensie

Het internet is ooit begonnen als militair netwerk. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie zette een onderzoeksorganisatie op genaamd Arpa. Die organisatie zette Arpanet op, wat een netwerk is van diverse computers en zonder centrale computer. Op die manier zou je niet het hele netwerk plat kunnen leggen door één pc uit te schakelen. In 1985 werd Arpanet opgesplitst in Milnet voor het leger, en National Science Foundation Network voor onderzoekers. Om aangesloten te worden op het NFSnet moest je verbinding wel goedgekeurd worden door de Verenigde Staten en die waren behoorlijk streng als het ging om buitenlandse verbindingen. De Koude Oorlog was immers nog steeds bezig en buitenlandse computers die verbinding zouden hebben met computers in de Verenigde Staten werd als risico gezien.

Op 17 november 1988 werd de eerste trans-Atlantische internetverbinding geactiveerd en daarmee was Nederland het eerste land na de Verenigde Staten met toegang tot NSFnet. De verbinding was overigens wel behoorlijk duur. Alles ging over de telefoonlijn en een telefoontje met de VS kostte in 1988 4,50 gulden per minuut. Arpanet is in 1990 opgeheven.

25 jaar heeft veel gedaan met het internet

Inmiddels zijn we dus 25 jaar verder en er is in die tijd heel wat veranderd. In 1993 was XS4ALL de eerste internetprovider voor particulieren. Internet was in die tijd nog tergend traag (zeker voor hedendaagse begrippen). Internetten deed je toen nog met een snelheid van tussen de 2 en 6 KB per seconde en grote kans dat je tijdens het internetten niet kon bellen. In die tijd waren er zo’n 600 websites en die zagen er héél anders uit dan de pagina’s van nu.

XS4All websiteNu is internet niet meer weg te denken. We werken via het internet, kijken televisie via het internet, volgen het nieuws via het internet, luisteren naar de radio, communiceren, kopen spullen, navigeren, leren, ontdekken en ga zo maar door. En dat kan allemaal met je computer, tablet, smartphone, laptop, via je televisie en zelfs auto’s worden tegenwoordig aangesloten op het internet! Wanneer er iets gebeurd in de wereld staan de eerste foto’s, filmpjes en verslagen vaak al binnen minuten online voor iedereen om te bewonderen.

En dan rest nu natuurlijk de vraag: waar zijn we over 25 jaar wat betreft het internet? Wie durft die vraag te beantwoorden?

Om af te sluiten hebben we nog wat feitjes over het internet:

– In 1999 hadden 38 miljoen mensen breedbandinternet. Nu hebben 1,2 miljard mensen internet op hun telefoon.
– De helft van de 150 miljoen bezoekers op Facebook bekijkt de website via hun telefoon.
– Er zijn meer mensen met mobiel internet dan dat er mensen zijn met zuiver drinkwater en elektriciteit.
– Instagram heeft meer dan 100 miljoen actieve gebruikers elke maand.
– Er bestaan meer dan 14,3 biljoen internetpagina’s.


Tags: , , ,