Na een onderzoek van ongeveer twee jaar is markttoezichthouder ACM tot de conclusie gekomen dat de providers KPN, Vodafone en T-Mobile geen verboden prijsafspraken hebben gemaakt.
Er zijn geen verboden prijsafspraken gemaakt
Het valt vaak heel erg op: zodra één provider prijzen verhoogt, volgt de rest vaak snel en vaak met een bijna identieke verhoging. En dat is niet één keer gebeurd, maar dat is vaker gebeurd. Toeval of is er meer aan de hand? Anonieme bronnen lekten in 2011 dat er prijsafspraken zouden zijn gemaakt, en dat was reden voor toenmalig toezichthouder NMa om te beginnen met een onderzoek naar verboden prijsafspraken. De resultaten van dat onderzoek zijn nu binnen. De conclusie: “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan en geen hard, concreet bewijs kunnen vinden dat er prijsafspraken zijn gemaakt“, aldus ACM-woordvoerder Marco Mijnlieff.
Wel is afgesproken dat providers in het vervolg niet meer mogen zeggen dat ze prijsverhogingen door willen voeren in de nabije toekomst. Als provider moet je in het vervolg dus gewoon de prijzen verhogen en niet eerst zeggen dat je de prijzen gaat verhogen.
Geen bewijs dus geen afspraken?
ACM kan dus geen concreet bewijs vinden voor verboden prijsafspraken, maar dat wil niet zeggen dat er niks aan de hand is. Er zijn immers meerdere bronnen geweest die details naar buiten brachten over prijsafspraken. Zo zouden directeuren gebruikmaken van prepaids-telefoons om met elkaar in contact te komen, zijn er wel eens ontmoeten op gala’s en beurzen en er wordt wel eens ‘per ongeluk’ informatie over nieuwe prijzen gelekt waar andere providers makkelijk op in kunnen spelen.
Dat directeuren van telecombedrijven elkaar ontmoeten op een beurs, gala, congres of conferentie staat niemand van te kijken en is dus de perfecte gelegenheid om wat informatie aan elkaar door te spelen. Gelekte informatie wordt snel verspreid op het internet en prepaid-telefoontjes zijn een perfecte manier om redelijk anoniem te werk te gaan. En probeer maar eens te bewijzen dat er op die manieren wel of niet prijsafspraken zijn gemaakt.
De houdgreep van de providers
Stel, er was dankzij het onderzoek naar buiten gekomen dat er wel degelijks verboden prijsafspraken zijn gemaakt. KPN, Vodafone en T-Mobile zullen dat dan waarschijnlijk aanvechten, maar met voldoende bewijs kan de ACM makkelijk winnen. Een miljoenenboete wordt opgelegd en iedereen is blij. De consument weet wat er speelde, de providers zijn op de vingers getikt en alles gaat vanaf nu eerlijker. Behalve dan dat de consument waarschijnlijk de boetes mag betalen middels prijsverhogingen en dat de providers met betere manieren komen om in het geheim afspraken te maken.
Tot 2030 zijn de frequenties in handen van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Elke nieuwe provider in Nederland moet gebruik maken van hun netwerken met bijbehorende kosten. Een nieuw netwerk opzetten is vanwege het kostenplaatje nagenoeg onmogelijk en zou sowieso pas na 2030 mogelijk zijn. In feite kunnen de huidige providers dus doen wat ze willen. Nederland zit dus in een houdgreep van de providers. En dankzij de manier waarop frequenties geveild worden en de prijzen die daarbij gehanteerd worden is het een behoorlijk kostenplaatje voor de providers waardoor het niet eens gek is dat ze de prijzen zo nu en dan verhogen. Er moet immers winst gemaakt worden.
De enige manier om deze houdgreep open te breken is om de frequenties al eerder opnieuw te veilen tegen lagere prijzen, maar dan moet de overheid dat regelen. De overheid moet dan zeggen: “Dit kan niet langer, we grijpen in om concurrentie op de mobiele markt te bevorderen.” Het beste zou misschien nog wel zijn als de overheid de eigenaar is van de frequenties en dat providers een soort licentie nemen. Dan kan er vanuit de overheid geregeld worden dat nieuwkomers makkelijker een frequentie kunnen bemachtigen en tevens kan er gezorgd worden dat de prijzen niet onredelijk hoog zijn.
Bron: Tweakers.net
Tags: ACM, Conclusie, Illegaal, NMa, Onderzoek, Prijsafspraken, Providers, Verboden