ZTE toont modulair concept

ZTE heeft op de elektronicabeurs CES in Las Vegas een concept laten zien van een modulaire smartphone. De achterkant bestaat uit diverse blokjes die je als gebruiker kunt vervangen.

ZTE toont Eco Mobius

ZTE Eco Mobius CES2014Het concept van ZTE heet de Eco Mobius en toont een modulaire smartphone. Hoewel het model van ZTE nog niet werkt heeft het Chinese bedrijf wel een duidelijke visie wat betreft hun modulaire telefoon. Zo begin je met het scherm en daarmee wordt de grootte van de behuizing bepaald. Die behuizing zal beschikbaar zijn in plastic, metaal of hout en waarschijnlijk in diverse designs. Vervolgens kan een gebruiker zelf componenten toevoegen zoals een processor, videochip, werkgeheugen, opslaggeheugen en een camera. Als een van die componenten na verloop van tijd toe is aan vervanging dan kun je dat onderdeel van je telefoon gewoon aanpassen.

ZTE Eco Mobius

In 2013 had ZTE al wat laten zien van de Eco Mobius maar op de CES is hij voor het eerst in fysieke vorm getoond aan het publiek. Voor nu is de Eco Mobius nog echt een concept, wat wil zeggen dat het niet werkt, er geen prijs bekend is en ook is niet bekend wanneer we deze telefoon op de markt kunnen verwachten.

Modulair voor nu een ding van de toekomst

Vorig jaar kwam een Nederlandse ontwerper met het concept Phonebloks en eind 2013 werd bekendgemaakt dat Motorola een samenwerking aan zou gaan met deze Nederlander om zo gezamenlijk een modulair concept te ontwikkelen. Nu heeft ZTE dus ook al bekendgemaakt bezig te zijn modulaire smartphones. Toch denken we niet dat dergelijke toestellen al in 2014 op de markt zullen komen. Hoewel het idee van een modulair product prachtig is en de werking relatief eenvoudig lijkt ligt het toch iets ingewikkelder.

PhonebloksDe basis van alle elektrische apparatuur is het moederbord, en daarop zitten de processor, werkgeheugen, opslaggeheugen, het scherm, de camera, en alle andere onderdelen. Al die componenten moeten het moederbord ondersteunen en het moederbord moet al die componenten ondersteunen. Daarnaast moeten componenten met elkaar overweg kunnen. Dan komt het probleem van alles bevestigen, want het mag niet te moeilijk zijn maar moet tegelijkertijd wel stevig genoeg zijn. Het grootste probleem is echter de prijs.

Omdat je veel variaties hebt qua componenten kan het niet net als de processor van bijvoorbeeld een Galaxy S4 in gigantische aantallen geproduceerd worden. Er zullen dus minder aantallen geproduceerd worden waardoor de prijs per component omhoog gaat. Dan moet het onderdeel nog voorzien worden van een kleine behuizing en aansluiting waardoor de prijs nog meer omhoog gaat. En zo gaat het met alle onderdelen. Misschien dat de prijs later zal zakken maar zeker in het begin zal een modulaire telefoon een duur grapje zijn.

Bron: GizChina